Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

На електроенергийна ни система й трябват нови базови мощности

Проф. д-р инж. Валентин Колев, зам. пр-л на Камарата на енергетиците, декан на Електротехнически Факултет в ТУ - София, "Светът е бизнес", 03.11.2021

21:02 | 3 ноември 2021
Автор: Георги Карамфилов

Причината, поради която в цяла Европа цената на електроенергията е висока, най-вероятно се корени в цената на природния газ. Най-вероятно много от инсталациите са се трансформирали енергийната суровина от въглища към природен газ. Сега всъщност цената става много висока. Това заяви проф. д-р инж. Валентин Колев, зам. пр-л на Камарата на енергетиците, декан на Електротехнически Факултет в ТУ - София, в ефира на предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков. 

“Много трудно инсталираните в ЕС въглищни мощностни могат да бъдат заменени от ВЕИ, за да се стигне до безвъглеродна енергетика. Причините за това са свързани с овладяване на режима по активна мощност и енергия, както и участието на тези мощности в първично, вторично и третично регулиране на електроенергийната система като цяло в Европа.” 

Проф. Валентин Колев смята, че пиковете в цените на електроенергията в борсата “Ден напред” няма как да се дължат на нечистоплътни корпоративни интереси, защото самата платформа се администрира от Nordis Group. “Процесът на администриране не е на наша територия”, заяви в ефир енергийният експерт. 

“Това е платформа, която следи функцията на предлагане с функцията на търсене на електроенергията. Там, където се пресекат двете функции, се определя цената. Причина за високата цена може да бъде дефицит на енергията.”

Валентин Колев е на мнение, че основните енергийни източници на държавата ("АЕЦ Козлодуй", "ТЕЦ Марица Изток 2" и двете американски централи към НЕК) би трябвало да генерират печалба. “Тук държавното регулиране би могло да се намести, стига това да не бъде видяно от европейските институции като недопустима държавна помощ”. Тези акумулирани средства би могло да се насочат към енергоемки производства или към такива, които със сегашната цена на тока не могат да бъдат конкурентоспособни. 

“Моето мнение е, че тези компенсации за бизнеса от по 110 лв. за мегаватчас няма откъде другаде да бъдат взети. Те трябва да бъдат взети по линия на дивиденти от страна на енергийните дружества към Българския енергиен холдинг (БЕХ) и съответно от там те да бъдат предоставени по съответния административен ред.”

За индустрията ще бъде най-добре да се стремят към фючърсни сделки, смята проф. Колев. Той е на мнение, че българските кондензационни централи (ТЕЦ) трябва да работят максимално дълго, защото резкият преходът към безвъглеродна енергетика неминуемо ще доведе до дефицит на електроенергия. Гостът допълни, че като временна мярка може да се направи трансформация и от въглища основната енергийна суровина да стане природен газ. 

“Ние можем да използваме ВЕИ или пък да се обърнем към силата на водата. Със сигурност обаче не трябва да се отказваме от идеята да изграждаме базови мощности. Става дума за "АЕЦ Белене", а защо не и 7-и блок на "АЕЦ Козлодуй".”

Целият разговор можете да чуете във видеото. 

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" можете да видите тук