Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Овергаз и Linden Energy ще работят за по-ликвиден пазар на енергията на Балканите

Светослав Иванов, изп. директор на Овергаз, “Светът е бизнес”, 04.08.2021

21:05 | 5 август 2021
Автор: Георги Карамфилов

Партньорството със Стивън Пейн е започнало отдавна, а на 8 юли бе анонсирано нещо, което е било договорено доста преди това. Идеята на партньорството с Linden Energy e да се направят няколко изключително важни неща за региона. Става въпрос за много по-добре развита газова инфраструктура и по-голяма степен на диверсификация на източниците на природен газ. Това заяви Светослав Иванов, изп. директор на Овергаз, в ефира на “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков. 

 Той сподели, че цената на сделката няма да остане завинаги в тайна, но първо трябва сделката да се финализира, защото остават няколко административни процедури, които трябва да бъдат изпълнени. 

“Ако акционерите се споразумеят помежду си и сделката стане формален акт, всичко ще бъде обявено на публиката.” 

Въпреки това, Светослав Иванов смята, че е много по-важно да се обяви на какви инвестиции са готови и двете компании. 

Изпълнителният директор на Овергаз е на мнение, че е изминат дълъг път във взаимоотношенията на тези, които искат достъп до тръбопроводната инфраструктура, визирайки в случая частните играчи като Овергаз, както и на тези, които “прекалено дълго са го държали”. Според него, е имало и период на имитацията на някакви правила, по които частните дружества в България могат да участват на енергийния пазар в България. Той добавя, че държавата има прекалено голяма роля в този сектор и способът за решаването на този проблем е приватизацията. 

“Не е случайно, че ние сме една от най-енергийно неефективните икономики в Европа.” 

Светослав Иванов заяви, че повече от 60% от битовите потребности на обществото се захранват чрез електроенергия, а от общо произведената електроенергия повече от 50% се използва за битово потребление. Това оставя по-малко от 50% от произведената електроенергия за индустриите. Самата електроенергия е продукт, който изисква използването на висока технология и сама по себе си има огромна себестойност. Според госта, електроенергията трябва да се използва главно, когато няма друга алтернатива, за да се задоволят нуждите на потребителите. Проблемът, който Светослав Иванов посочва, е че 70% от първичната произведена електроенергия се губи, докато стигне до крайния потребител.

“Нека си представим, че всеки киловатчас, който достига до крайния потребител, има и едно братче, което в процеса на достигане до потребителя се губи. Въпреки че е изгубено, то все пак отделя въглероден диоксид.” 

Светослав Иванов твърди, че има нужда от децентрализация на енергийното производство.  Според него, с много конвенционални мерки може да се намали наполовина отделяният в околната среда въглероден диоксид. Повече от половината електроенергия, която се произвежда на територията на България, се получава чрез технологии, които са свързани с горивни процеси, а те отделят голямо количество въглероден диоксид.  

Газификация на 1 млн. български домакинства би довела до отпадането на нуждата от 3000 мегавата инсталирани мощности", заяви Светослав Иванов, визирайки ТЕЦ централите в Маришкия басейн. 

По думите на изп. директор на Овергаз, енергийната компания е построила близо 2500 км. газоразпределителни мрежи и то в градски условия. Тази газоразпределителна мрежа създава условията да бъдат присъединени към нея около 240 000 домакинства, като към днешна дата са се присъединили малко под 100 000. Икономиите от въглероден диоксид, който е произведен при получаването на първична и крайна енергия, са много по-големи отколкото при ТЕЦ централите. Най-големият проблем, който Светослав Иванов забелязва, е енергийната среда в България. Той добавя, че Законът за енергетиката е “най-кърпеният” закон през последните години. Гостът се позовава на думите на Славчо Нейков от Института по енергиен мениджмънт, според който законът е променян “десетки” пъти, като те не включват измененията чрез други закони.

В разговора в ефира на “Светът е бизнес” се включи пряко и Стивън Пейн, президентът на Linden Energy. Той разказа за историята на своята компания и как е започнал да се занимава с енергетика. Стивън Пейн сподели и за причината, поради която Linden Energy е навлязла на българския пазар - резервирането от компанията на 10% от интерконектора между България и Гърция. След сделката, Linden Energy са започнали да се оглеждат за потенциални клиенти и Овергаз са били най-добрата опция. Причината за това е вече споменатите 2500 км. построени газопреносни мрежи. Стивън Пейн също не пожела да каже точната сумата, която са платили за 50% от акциите на Овергаз, но спомена, че е числото е осемцифрено. Според Стивън Пейн, природният газ е прекрасна възможност да се отървем от въглищата, като към това число прибави и въглерода. Той заяви, че смята да се съобрази със Зелената сделка. Президентът на Linden Energy сподели в ефира на “Светът е бизнес” и идеята, че за да се развие енергийно България, тя трябва да приватизира газопреносната мрежа и да могат инвеститори от Гърция и Турция да се включат. 

Изпълнителният директор на Овергаз Светослав Иванов коментира и цената на природния газ. Той изрази възмущение от начина на поднасяне на новините за цената, защото то създават усещането, че КЕВР контролират целия пазар на електроенергия, докато реално тя контролира не повече от ⅓. 

“Потребителите не плащат цената на природния газ, те плащат сметки. Сметките им ще се вдигнат с около 1.20 лв., но въпреки това ще плащат три пъти по-малко, отколкото ако бяха на електроенергия.” 

Според Светослав Иванов, когато повече играчи навлязат на пазара на енергията, то той ще стане по-ликвиден. Въпреки това, остава фактът, че близо 75% от природния газ, който се потребява на територията на България, идва от Газпром. Светослав Иванов обаче е на мнение, че енергийният пазар трябва да се разглежда малко по-глобално. Според него, ние не бива да се фиксираме върху българския пазар, а да разглеждаме целия балкански регион като един цял пазар. Причината за това е, че единичните национални пазари са прекалено малки, за да представляват интерес за големите инвеститори. Но Балканите са. 

“За инвеститорите са важни две неща - платежоспособност, което на Балканите го има, както и добра газопреносна инфраструктура, което го няма. Това означава, че има накъде да се гради.” 

По темата на доставките на газ Светослав Иванов коментира, че освен Газпром, източник на газ може да бъде и Гърция, Азербайджан, откъдето да се вкарва втечнен газ, а когато интерконектора между Комотини и Александруполис бъде завършен, това ще отвори вратите за един истински конкурентен пазар на енергия.

Вижте повече във видеото.

Още гости на "Светът е бизнес" може да намерите тук