Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Байдън ще представи на Путин общ фронт с Европа, но това е сигнал към Китай

Весела Чернева, зам.-директор на Европейския съвет за външна политика и директор на офиса в София, "Светът е бизнес", 16.06.2021 г

21:03 | 16 юни 2021
Автор: Даниел Николов

Президентът на САЩ Джо Байдън ще използва срещата си с президента Владимир Путин, за да представи общата с Европа и съюзниците от НАТО позиция по отношение на Русия. Но в момента Европа се събужда за заплахата от Китай и сближаването между Европейския съюз и САЩ ще бъде основен двигател на отношенията с Китай. Това заяви Весела Чернева, зам.-директор на Европейския съвет за външна политика и директор на офиса в София, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Възстановяването на доверието между САЩ и Европа ще е новината, която Байдън ще занесе на Путин. Това е повратен момент в отношенията с Русия. Байдън е склонен да слуша Европа по отношение на Русия, включително да смекчи тона спрямо Москва. САЩ разбират, че Европа е доста по-зависима от Русия. В замяна на това, Байдън се надява на европейска подкрепа за задържането на Китай. Това е големият конфликт за следващите години пред САЩ", каза Чернева.

САЩ нямат особени икономически отношения с Русия – тя не е първостепенен партньор, нито търговски, нито от гледна точка на инвестиции или стратегически ресурси. Отношенията са предимно в сферата на сигурността – кибератаки, ядрени оръжия. Това е много по-различно от връзките с Европа, коментира Чернева.

"От гледна точка на Путин разговорът е ценен, защото прави Русия да изглежда като равнопоставен партньор, а за Байдън е начин да постави някои от проблемите като кибератаките срещу САЩ, проведени от територията на Русия. Тези действия зачестиха в последно време и са основна грижа на администрацията на САЩ. Дори и Кремъл да не стои директно зад атаките, институциите могат да повлияят и да контролират тези атаки, ако има желание за това", каза Чернева.

Според нея положителен резултат от срещата би било завръщането на посланиците на САЩ и Русия в Москва и Вашингтон.

Русия не е толкова важна и за Европа от гледна точка на търговия и инвестиции. Тази година Китай излезе за първи път като най-голям търговски партньор на ЕС, преди САЩ, и "позицията на ЕС спрямо Китай е много по-трудна и намирането на консенсус ще бъде голямата битка", смята Чернева.

Балансът между добрата търговия и опазването на конкурентоспособността на ЕС е голямата тема, над която много правителства размишляват, и е основен фокус на предизборната кампания в Германия.

Европа печелеше от евтината работна ръка в Китай и защитата на европейските пазари, но това вече се промени. „Китай все повече притежава европейски компании, и даже цели държави като Черна гора, която задлъжня толкова много с инфраструктурни заеми."

Споразумението за инвестиции между ЕС и Китай, което беше обявено миналата година, е замразено и няма да бъде ратифицирано скоро, напомни Чернева. "ЕС за първи път прие санкции срещи Китай за нарушения на правата на човека – последваха ответни санкции от Китай. Отношенията са доста охладени през последните две години и все повече европейски правителства виждат, че техните фирми са изкупувани от китайския пазар, което прави неконтролируемо изтичането на знания и технологии от Европа. САЩ се сблъскаха с този проблем преди години и Европа бавно се събужда за заплахата от Китай."

Дигиталната сигурност и суверенитет на Европа са в ръцете по-скоро на Пекин, отколкото на европейските правителства, смята Чернева. 

Китай тръгна към една затворена икономика, което поставя много рискове пред европейския износ. Големината на китайския пазар стъщо е риск за Европа.

"Китай е толкова голям, че нито една европейска компания не може да има пазарно предимство там. Ако Пекин реши да погълне тази компания, това е напълно възможно без значение големината на компанията. Може да се окаже, че ние правим зелен преход на индустрията и изливаме средства в китайски фирми, защото вече не са останали европейски", каза Чернева.

(Интервюто е проведено преди да се състои срещата между президентите Байдън и Путин.)

Повече за очакванията от срещата между Джо Байдън и Владимир Путин и бъдещето на отношенията с Китай може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

(Интервюто е проведено преди да се състои срещата между президентите Байдън и Путин.)