Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Представянето на газов хъб Балкан не преследва икономически цели

Христо Казанджиев в Светът е бизнес, 02.09.2016

21:30 | 2 септември 2016
Автор: Кирил Петков
Христо Казанджиев, енергиен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Христо Казанджиев, енергиен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"България, освен възможностите за капитализиране на географското си положение, какъвто би бил един газов хъб, чрез създаване на възможности за движение на потоци през България, би следвало да разработи и собствените си възможности и ресурси в най-широкия смисъл на думата. Историческото развитие на цивилизацията показва, че битката за достъп до ресурси и пазари са определящи за развитието на една цивилизация". Това каза енергийният експерт Христо Казанджиев в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. Той коментира предстоящата среща във Варна (4 - 5 септември), на която ще се представи бизнесконцепцията на газовия хъб „Балкан“.

"Очакванията от бизнес-форума, на който ще се направи представяне на газовия хъб „Балкан“ са свързани с политически ефекти, а не толкова с реални икономически цели".

Хъбът „Балкан“, независимо какви са очакванията за неговите перспективи, е "лишен от основание, защото много от необходимите предпоставки за изграждането на един такъв хъб не са на лице", каза още Казанджиев. "България нищо не направи за развитието на междусистемните връзки, за създаване на предпоставки за движение на потоци от природен газ през България". 

"Парадоксалното е, че България и в момента играе ролята на хъб. Колкото и да е малък, той така или иначе съществува. Имам предвид Компресорна станция "Провадия", където се осъществява продажбата на газ от местен добив".

На въпроса какво ще стане ако резултатите от проучванията в "Хан Аспарух" и "Силистар" са положителни гостът каза: "Това би променило коренно ситуацията. Тръбата ще бъде заустена в КС "Провадия" и станцията ще се развие по естествен начин в газов хъб". 

Вижте целия коментар: