Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Васко Начев: Петролните компании залагат капан

Васко Начев, енергиен експерт, "Светът е бизнес", 25.05.2021

11:48 | 26 май 2021
Обновен: 12:10 | 26 май 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Петролните компании са приготвили жесток капан и е въпрос на време, а не дали, кога ще щракне. Така енергийният експерт Васко Начев, коментира амбициите за улавяне на въглеродни емисии от големите петролни рафинерии и складирането им в празни газови находища, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

„Зелен мазут, зелен втечнен природен газ.. някой плаща, за да откупи емисиите и това прави суровините зелени“. 

"Европа е бедна на ресурси, но върви в тази посока“, посочи гостът и прогнозира, че „кулата от илюзии“ ще се срути, вероятно още с изборите за нов Европейски парламент. 

Васко Начев определени като „смешни“ препоръките на МАЕ за прекратяване на инвестициите във фосилни горива и посочи, че за последните 15 години нито една тяхна прогноза не се е сбъднала. 

Реалистични прогнози за бранша, според него, са потребление на нефт от 88 млн. барела на ден през 2050 г., с повишено търсене до 2028-ма и спад с по 1% на годишна база след това. Аналогична картина, експертът очерта и при газа. Начев е категоричен, че извън епизодични спекулативни флуктуации, до края на годината, а вероятно и през 2022 г, цената на суровия петрол ще се задържи на ниво от 65-70 щ.д. за барел, а търсенето на електроенергия ще бъде възстановено едва през 2028-ма година.

Европа не може да санкционира Русия на база приходи от износ на енергоресурси, защото „ветрилото беше затворено още със „Северен поток 2“ и „Турски поток“. Това каза Начев по повод кризата с Беларус и заявките на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за “нови предложения по отношение на Русия, включително във връзка с проекта за газопровод "Северен поток 2“.

„Взаимоотношенията Европа-Русия са достатъчно ясни и достатъчно бетонирани. Оттам насетне, какво и да се опитват да правят, това са палиативни действия, които не носят различен резултат“. 

Европа няма да излезе с решение да блокира "Северен поток 2“, каза Васко Начев посочи, че Германия иска да контролира процеса по доставки на енергия на Стария континент.

„По тяхно искане е забранен превоза на втечнен газ (LNG) с влакови композиции в Европа, под предлог, че ще бъде нарушена сигурността“.

По думите на госта, една такава влакова композиция променя кардинално пейзажа в Европа. „В Турция не позволяват да минават кораби през Босфора с втечнен газ, а в същото време с пропан-бутан може, където е поне три пъти по-опасен. Същото е и в Европа“, добави още той.

С колко ще поскъпне тока и парното от 1 юли? За българската част от „Турски поток“ и още за „Зелената сделка“. Целият разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук