Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Халаф: Конфликтът в Газа няма да приключи, преди Израел да ликвидира военната мощ на Хамас

Мохамед Халаф, журналист, "Светът е бизнес", 14.05.2021

21:02 | 14 май 2021
Обновен: 10:27 | 15 май 2021
Автор: Димитър Баларев

Конфликтът в Газа няма да приключи, докато Израел не ликвидира военната мощ на Хамас. Премиерът Бенямин Нетаняху, военното ръководството на Израел и всички политически партии въпреки различия между тях в момента са обединени в постигането на тази цел. Връщане назад няма. Това заяви Мохамед Халаф, журналист, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Конфликтът няма да приключи, докато Израел не победи, което обаче няма да бъде скоро", посочи журналистът

"Ако до неделя, когато е свикано заседание на Съвета за сигурност към ООН по инициатива на САЩ, няма съвместна резолюция, приканващата страните да прекратят конфликта, която впоследствие да се превърна в примирие, е много вероятно конфликтът да прерастне в гражданска война в Израел и потенциално да обхване съседни страни".

Мохамед Халаф смята, че напрежението между палестинци и евреи в Източен Йерусалим продължава да ескалира и вероятно ще се пренесе в други градове.

"Физическите сблъсъци между двете общности излизат от контрол и ако не бъде адресирано, то ще доведе до широка гражданска война".

Според Мохамед Халаф целта на Хамас е да демонстрира мощ пред палестинците и пред света.

"През изминалия ден беше провалена мисията на ръководителя на египетското разузнаване в Тел Авив, защото Нетаняху и военното ръководство бяха категорични, че нямат позволят външен натиск или посредничество, докато не бъде ликвидирана военната мощ на Хамас. Днес Египет обяви, че спира военното сътрудничество с Израел".

"Най-големият проблем е цената, която плащат цивилните граждани на Газа, за които не се интересуват Хамас и техните спонсори. Налице е огромен ирански фактор, тъй като Хамас получава заповедите си от Иран. Дори Техеран да е желаел ескалацията в региона, не е подозирал, че ще достигне такава степен", посочи журналистът. 

"Ислямската република има множество карти в ръкава си - картата на Хамас, на Хизбула и на различните проирански шиитски въоръжени групи в Ирак, картата на хусите в Йемен".

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук