Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

БРАИТ: На България й трябва смяна на модела

Иван Михайлов, председател на управителния съвет на Българска работодателска асоциация "Иновативни технологии", Светът е бизнес, 18.01.2021

21:05 | 18 януари 2021
Обновен: 09:30 | 19 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева

За да привлича иновации и да бъде конкурентоспособна в новата технократска ера, в която навлиза Европа на България й трябва смяна на модела. Това заяви Иван Михайлов, председател на управителния съвет на Българска работодателска асоциация "Иновативни технологии", в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Гостът започна разговора, изяснявайки желанието на БРАИТ за национално представителство и бъдещите действия, които организацията ще предприеме с оглед на тези планове.

„Ние кандидатствахме по процедурата за признаване като национална представителна работодателска асоциация, но с решение на Министерски съвет не сме признати за такава“, заяви Михайлов и обясни, че БРАИТ ще обжалва това решение.  

„Тръгнахме по този път с идеята да бъдем партньори и да подадем ръка, както на останалата работодателски организации, така и на правителството. Така чрез нашата експертиза ние всички заедно да работим в един много критичен момент за нашата държава, защото следващите 5 до 7 години са изключително важни за България да се позиционира на картата на високотехнологичните инвестиции“.

„Иновации се търсят постоянно и виждате че вече няма ясни разлики между автомобилните и ИТ компаниите“, каза още Иван Михайлов. 

На въпрос на водещия защо големите автомобилни производители не инвестират в България Михайлов отговори, че „нашият модел е изчерпан и той трябва да се смени“.

По тази причина БРАИТ е представила на правителството проекти в 35 направления за иновации, които да подобрят конкурентоспособността на страната. Образование, технологичен трансфер и връщане на добри специалисти от чужбина, са част от факторите върху, които страната ни трябва да се концентрира, обясни Михайлов.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „Светът е бизнес“ може да видите тук.