Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Здравко Попов: Новата нормалност ще е свързана с преформатиране на капитализма

Проф. Здравко Попов, дипломат от кариерата и основател на Дипломатическия институт към МВнР, президент на Института за публична политика, Светът е бизнес, 23.12.2020

21:04 | 23 декември 2020
Автор: Николета Рилска

Водещите политики, които ще определят дневния ред през 2021 г., ще са свързани с изхода от пандемията. Приоритет за Европа и света ще са зелените политики, цифровизацията и дигитализацията и вероятно ще се направи опит възстановяването да се случи чрез тях. Новата нормалност ще бъде свързана с някакво преформатиране на самия капитализъм. Това заяви проф. Здравко Попов, дипломат от кариерата и основател на Дипломатическия институт към МВнР, президент на Института за публична политика, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

По думите на госта водещо през 2021 г. ще е “Америка да се преосмисли, защото тя мина през всички възможни драми тази година”.

“Америка има доста неща, които трябва да направи през 2021 г., за да може да възстанови отново силата си. Погледите са насочени именно натам”.

Попов не смята, че търговската война и студената война в глобален план между Запада и Изтока ще бъдат потушени с встъпването в длъжност на Джо Байдън като президент на САЩ.

“Независимо от това, че по времето на Барак Обама имаше много широко отворена политика към Китай, това няма да се върне. Направеното от Доналд Тръмп ще се осъзнае като по-отговарящо на американските национални интереси, а това е битка с Китай на всички възможни полета”.

Попов изрази мнение, че за да може Европа да увеличи геополитическото си влияние, тя трябва да стане автономен стратегически играч в сферата на отбраната и на сигурността.

“Това е труден и сложен процес, но ако се случи, вече можем да кажем, че Европа започва да постига своята голяма цел, която е заложена още в създаването на Европейския съюз”.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.