Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Журналист: Ако се изясни случая с Навални, ще се види целия корумпиран модел в Русия

Емил Спахийски, журналист във вестник "Труд", Светът е бизнес, 15.09.2020

21:02 | 15 септември 2020
Автор: Димитър Баларев

Алексай Навални по-скоро е паднал жертва на местни феодали в Русия, но ако се изясни всичко, ще се види целия корумпиран модел на Путин, коментира Емил Спахийски, журналист във вестник "Труд", в предаването "Светът е бизнес", с водещ Ивайло Лаков.

"Отравянето на Навални има предистория, ще има и последваща история. Натискът на цялото западно общество, най-вече на Америка е към Германия да спре "Северен Поток -2", като се настоява Кремъл да съдейства в разследването за случилото се с Навални".

"Руската система на управление винаги се изразявала в ръководно ядро и периферни "местни феодали". Затова е по-вероятно аферата "Навални" да е дело на периферно звено на партията "Единна Русия", по-конкретно в сибирския федерален окръг. Както опозиционният лидер се превърна в заплаха за олигарсите, мафията и управляващата партия, така и се превърна в инструмент на САЩ да повтори становището си по отношение на "Северен поток-2", обясни журналистът. 

По думите на Емил Спахийски след падането на Берлинската стена взаимоотношенията между Русия и Германия са много засилени.

"Канцлерът Меркел беше категорична, че има нужда от "Северен поток- 2".

По темата за Беларус журналистът коментира, че Русия никога не би допуснала страната да се изплъзне от хватките на Кремъл, тъй като това се приема като стратегически интерес на империята. По думите на Спахийски по същия начин Русия трудно би допуснала и Грузия да влезе в Европейския съюз.

"Всички искат да избягат от Беларус и причината за това е Лукашенко. Но демократизацията на Беларус означава курс на Запад, а Русия едва ли ще приеме подобно нещо" 

Целия разговор с журналиста Емил Спахийски може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук