Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Ръстът на китайската икономика е шанс за либерализацията на капиталовия пазар

Проф. Нако Стефанов, преподавател, анализатор на процесите в Далечния Изток, Светът е бизнес, 28.08.2020

21:03 | 28 август 2020
Обновен: 21:33 | 28 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Идеята за отваряне на китайската икономика е свързана с пълна либерализация на местния капиталов пазар. Растежът на икономиката на страната през второто четимересечие вдъхва надежда за инвеститорите и е шанс за този тип либерализация, заяви проф. Нако Стефанов, преподавател, анализатор на процесите в Далечния Изток, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Китайският президент Си Дзинпин каза, че Китай ще продължи по пътя на глобализацията, включително в капиталов план и външната търговия, и ще се стреми  да не се получи разединение между САЩ и Китай, а дори запазване на връзките между тях".

Освен това ще има и стремежи вътрешнокитайският пазар да се превърне в локомотив на китайската икономика, стана ясно още от разговора.

"До избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ концепцията за Кимерика се приемаше за нещо, благоприятно и за двете страни, но той показа,че зад тази формула Китай се превръща в глобална сила на фона на отслабване на САЩ", смята гостът

Преподавателят взе отношение по темата за технологичната война. Проф. Стефанов посочи, че петте най-високотехнологични компании на САЩ имат свои производствени бази в Китай. "Китай е най-големият износител на редки метали, без които високите технологии не могат. В този ред на мисли се получава двойствена зависимост – от една страна, производствена, а от друга – суровинна. Едно разединение ще бъде удар, и то върху американските компании", подчерта той.

Стефанов отбеляза и факта, че карантината около коронавируса нанесе силен удар на търговските превози с морски транспорт, а един заместител на тях е железопътният превоз между Китай и Европа, Новият път на коприната.

По темата за китайско-руските отношения гостът обясни, че Русия продължава стратегическото партньорство с Китай, без двете държави да преминават към съюзнически отношения. "Най-малко си партнират в геополитически план, а най-вече - във военнотехническата област и доставките на газ", поясни той.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.