Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Е. Кънев: Бюджетът съществува заради икономиката, а не обратното

Евгений Кънев, управляващ съдружник в ИКК "Маконис", Светът е бизнес, 22.07.2020

21:00 | 22 юли 2020
Обновен: 06:30 | 23 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Не може бюджетната и монетарната политика, с които се хвалим, да бъдат единствената визитна картичка на нашата икономическа полиитка. Бюджетът съществува заради икономиката, а не обратно. Има тежки проблеми в много сфери на икономиката, енергетиката, транспорта, малкия и средния бизнес. Това каза икономистът и управляващ съдружник в инвестиционно-консултантската компания „Маконис“ Евгений Кънев в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Кънев коментира общественото напрежение у нас, обяснявайки, че вижда цели браншове да протестират.

Гостът взе отношение и по темата за многогодишната финансова рамка и фонда за възстановяване на Европейския съюз (ЕС). Според него е вредно да правим паралели с предишните сделки за бюджета на Европа, тъй като има нови линии на преговорите, които дават качествено ново значение на договореността.

"Зелената сделка като философия е важен похват за обединителна кауза на ЕС".

По думите на Кънев фактът, че холандският премиер Марк Рюте бе представен просто като "пестелив човек", не е уместен като възприятие. "Основният аргумент на "пестеливите" държави е да има контрол за какво и как се харчат парите", припомни той.

Зелената сделка не прави ли от Европа "самотен играч"?

Евгений Кънев не смята, че Зелената сделка прави Европа "самотен играч", и предложи в случая да излезем от "идеологическите обувки" на разбирането, че всеки който говори за зелена енергия, е политически ляв. "Зелената сделка ще движи икономиките оттук нататък", подчерта той.

Той обясни една съществена разлика между Европа, САЩ и Китай в контекста на Зеления пакт - тя се корени в "политическия шум" около прехода.

"В Китай има инвестиции в тази посока. В САЩ също има прогрес. В Европа, поради това, че нямаме единомислие по темата, се сблъскват по-развитите с по-слабо развитите държави и се получава "политически шум"".

България - Троянският кон в НАТО?

"САЩ са единственият гарант на сигурността в Европа. Те имат бази в Полша и Румъния, и между тях е Украйна. Най-големият проблем за сигурността на Украйна е заобикалянето на нейната енергийна инфраструктура, която се ползва от Русия толкова годиин. В този ред на мисли България е като "Троянски кон" в НАТО и предоставя възможност на Русия да се справя с този проблем, а тя оказва влияние върху „Турски поток“. Затова заплахата за спирането на проекта от САЩ е реален", изтъкна Евгений Кънев.

"Полша и България са едни от най-силно ползващите кафява енергия като основна компонента от енергийното портфолио. За тях лошото е, че бяха орязани средствата за подпомагане на зеления преход, а той все пак трябва да бъде извършен - но с националните бюджети", бе категоричен гостът.

"Комплексът "Марица-изток" плаща много средства за квоти и поддръжка на работна сила – разходите са повече от ползите и трябва да се намери начин за по-ефективно функциониране на генериращите мощности".

За да можем да използваме парите от ЕС, трябва да използваме за алтернатива на енергиен носител нещо различно от въглища, газ и нефт, смята Кънев, и допълни, че опциите не са много - вероятно тип водородно гориво, зелен мазут, например.

Какво трябва да направи България за успешен енергиен преход?

"България трябва да "разбие" действащите мощности и да наложи деконцентрация на производството и концетрация на разпределението. Добре е да има соларни паркове към отделните домакинства. С настоящите мощности сме като "Опълченците на Шипка".

Целия разговор вижте във видеото.

Всики гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.