Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Членството на България в ERM II ще даде повече оптимизъм на българския бизнес

Георги Ганев, икономист, Център за либерални стратегии, 13.07.2020

16:11 | 14 юли 2020
Обновен: 16:12 | 14 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев

Приемането на България във валутно-курсовия механизъм ERM II може да помогне по две линии. Първата линия е да направи някои потенциални чуждестранни инвеститори по-склонни да инвестират в България. Втората линия е да увеличи оптимизма на местния бизнес в страната, че той ще има по-добри дългосрочни перспективи с оглед на неговото финансиране. Това каза Георги Ганев, икономист от Центъра за либерални стратегии, в предаването "Светът е бизнес"  с водещ Ивайло Лаков

"В дългосрочен план българският бизнес ще види предимството от по-ниските лихви. Но в сегашната ситуация на глобално ниски лихви най-вероятно ефектът няма да е особено голям".

Ганев коментира, че приемането на България в ERM II е голяма стъпка по пътя към интеграцията на страната в сърцевината на икономиката на Европа.

"Със сигурност това събитие увенчава многогодишни усилия. Единствената забележка, която може да се отправи, е защо трябваше толкова дълго да се чака. През 2007 г. прозорецът бе широко отворен и тогава България не се възползва", уточни той. 

По думите му влизането в ERM II води до промяна само в страни, в които валутният курс е плаващ и този механизъм ограничава колебанието.

"Замисълът на този критерий за членство в еврозоната е създаден за страни с плаващ валутен курс, а не за страни с фиксиран валутен курс. Изискването е в рамките на поне две години страната да демонстрира, че избраният паритетен курс не подлежи на напрежение нагоре или надолу".

Според него влизането в ERM II е по-висока бариера от последващо евентуално влизане в еврозната.

"Една страна може да влезе в еврозоната, ако квалифицирано мнозинство от страните членки на еврозоната са съгласни. Но в ERM II се влиза с пълно единодушие. В петък ни бе съобщено, че нито една страна от еврозоната няма против България да направи сериозна крачка към приемането на еврото". 

По думите му това е важно политическо съобщение, защото означава, че ще се гледа по-благосклонно на страната.

Той коментира и числовите критерии. "Според тях трябва да има овладян бюджетен дефицит до 3% от БВП и да има овладян държавен дълг до 60%. През последните години България показа, че владее тези стъпки. Но България не стои добре по критерия за инфлацията", допълни Ганев. 

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на "Светът е бизнес" вижте тук.