Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

2-3 години е реалният срок за влизането на България в еврозоната

Георги Заманов, главен изпълнителен директор на Алианц Банк България, Бизнес старт, 13.07.2020

10:07 | 13 юли 2020
Обновен: 14:11 | 13 юли 2020
Автор: Магдалена Иванова

Влизането на България в еврозоната е реално да се случи до 2-3 години. Това заяви Георги Заманов, главен изпълнителен директор на Алианц Банк България, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Финансовият сектор в България реагира със задоволство на усилената работа през последните месеци за подготовка на присъединяването към чакалнята на еврозоната - от страна на Министерството на финансите, БНБ и финансовата общност. Очакваме усилена работа в следващите 2-3 години до влизането в еврозоната. Това ще ни отвори вратата към една много по-голяма финансова общност“.

По думите на Георги Заманов лихвите по кредитите у нас са на доволно ниски нива и това е процес от последните години. Той уточни, че лихвите са пряко отражение на реалния сектор, като при нисък риск, лихвата е ниска.

„България има голямо предимство, бъдейки над 20 години във валутен борд, ние нямаме да отваряме главата на монетарната политика, която е най-тежката при преминаване от една валута към друга“.

„Влизането в еврозоната е вид антикризисна мярка, това ще ни помогне да излезем по-лесно от кризата“, обяснява още главният изпълнителен директор на Алианц Банк България. Той е убеден, че влизането в еврозоната ще се отрази положително на обществото и на икономиката като цяло. 

"Големият положителен ефект от присъединяването към еврозоната ще бъде върху реалния сектор от българската икономика – привличане на нови производства и услуги (изнесени работни места)", отбеляза Заманов.

„Присъединяването към банковия съюз ще докара know how и експертиза, която ние, заради размера на страната, не сме успели да придобием все ощe”.

Целия разговор вижте във видео материала.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.