Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Боян Рашев: Устойчивият бизнес не нанася вреди на други цели

Боян Рашев, управляващ партньор в denkstatt България, Светът е бизнес, 09.07.2020

21:02 | 9 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев

България ще тръгне в посока заместване на въглищата с биомаса и с газ. Въпрос на време е кога ще бъдат конвертирани нашите централи, вероятно след 2035 г. Това каза Боян Рашев, управяващ партньор в Denkstatt България, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Гостът взе отношение по темата за изследователскяи център JRC, на който Европейската комисия е възложила да направи доклад, на базата на който да се реши дали фондът за справедлив преход ще финансира ядрени и газови проекти.

"В таксономията има изискване, че за да е устойчив един бизнес, трябва да допринася за намаляване на въглеродните емисии, но да не нанася вреда на други цели".

По думите на Рашев газът е енергийният източник, който най-добре подкрепя навлизането на възобновяемите енергийни източници. "Газовите централи имат бърза реакция", допълни той.

Рашев посочи, че в Източна Азия хората имат приоритети към по-високо качество на живот, докато Европейският съюз реши, че е станал богат, че да може да спасява света, а не себе си. "Тук станаха приоритет странични дейности, а не напредъкът. В Китай потреблението на енергия се върна на нормалните нива, но в Европа това няма да се случи скоро. Старият континент гони всеки един голям енергоемък производител, тъй като енергията е много скъпа", поясни гостът.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.