Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Васил Велев: България има нужда от зелена дипломация

Васил Велев, председател на Асоциация на индустриалния капитал в България, Светът е бизнес, 30.06.2020

21:03 | 30 юни 2020
Обновен: 09:25 | 1 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Зелената сделка води до деиндустриализация и неконкурентоспособност за европейската индустрията, ако не е съпроводена с въвеждането на трансграничен въглероден данък. Зелената ни дипломация и като цяло защитните мерки към европейската енергоиндустрия ни куцат. За България това е пагубно, защото ние сме с най-енергоинтензивната икономика, коментира Васил Велев, председател на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) и изпълнителен директор на "Стара планина холд", в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Според Велев ни трябва план за преход на въглищните региони и свързаност на българската енергетика.

Гостът обясни и кои са най-значимите предприятия в "Стара планина холд", и уточни, че те са в сферата на машиностроенето - "М+С Хидравлик "АД и "Хидравлични елементи и системи" АД. 

Над 95% от продажбите на тези компании са за износ, каза той, уточнявайки, че за второто тримесечие спадът в продажбите им е около една трета.

"Кризата е повсеместна и спадът в услугите е голям, въпреки че бизнес климатът се подобрява до известна степен и се очаква възстановяване".

"При предишната криза загубихме около 400 хил. работни места, сега са малко над 100 хил. Мярката "60 на 40“ можеше да бъде сходна на тези в Германия, Австрия, Румъния, Сърбия", обясни Велев.

Според госта казусите около извънредния и нощния труд трябва да се договарят по линия на колективното трудово договаряне, а не на национално равнище да има по-строги регулации от изискуемите по конвенциите на международното право.

Васил Велев разкри и че работодателите и синдикатите работят в посока минималната работна заплата да се договаря на национално равнище, а не административно от Министерски съвет, и да бъде всеобща за страната, за осемчасов работен ден. Освен това има предложение минималните заплати да се договарят по категории персонал.

Очаквайте видео материал с целия разговор.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.