Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Щетите за бюджета от недекларирано гориво може да са повече от изчислените 505 млн. лева

Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, Светът е бизнес, 22.06.2020

21:00 | 22 юни 2020
Обновен: 21:14 | 22 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев

Държавата е загубила през 2019 г. 505 млн. лева заради недекларирано гориво. Става дума за акцизи и ДДС, които бюджетът не е събрал. Оценката, която направихме, в много отношения е твърде консервативна. Възможно е щетите да са по-големи. Това каза Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Технологията за оценка на пазара на нерегистрирани горива е индиректна. Използва се броят на МПС, които се движат в страната и какви са по видове в рамките на година. Има много добри данни на база на платена „Гражданска отговорност“.

Той обясни, че се изчислява реално използваното количеството гориво на пазара и се сравнява с това, което платено в НАП и Агенция „Митници“.

"Най-масовата измама при дизеловото гориво са т.нар. ведомствени бензиностанции. Земеделските стопани са един от източниците на гориво без акциз, защото те успяват да убедят държавата, че горивото, което те употребяват е определено количество и част от горивото, което не са използвали, го продават чрез тези бензиностанции".

По думите му най-сериозният пробив е свързан манипулирането на софтурера на бензиностанции от големите вериги.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на "Светът е бизнес" вижте тук.