Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Спадът на туристите у нас през летния сезон може да достигне 60%

Димитър Попов, член на УС на АБТТА, Светът е бизнес, 18.06.2020

21:38 | 18 юни 2020
Обновен: 12:08 | 19 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз

Спадът на туристите в България през летния сезон може да достигне близо 60%. Това каза Димитър Попов, член на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенции, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.  

“Първоначалната ми преценка беше 50% спад в най-оптимистичния вариант. Страхувам се, че вече вървим към 60% спад”.  

По думите му една от причините за лошия туристически сезон е продължаващата инфодемия, т.е. разпространението на заплахи за коронавируса.   

“Първо си мислех, че септември-октомври ще бъде по-силен откъм посетители, но сега виждам, че и тогава ще има спад спрямо септември-октомври миналата година”.  

По отношение на протестите на туристическия бранш Попов обясни, че те са породени от това, че мерките, обявени от правителството, все още не работят и много закъсняват.  

“Беше ясно от самото начало, че при туроператорския бранш, заедно с хотелиери и ресторанти, които нямаха абсолютно никакви приходи още в периода на извънредното положение, мярката 60/40 няма как да работи”.  

Според Попов е нямало смисъл изобщо да се прилага такава мярка, без да се направи секторен анализ и да се види кои сектори от икономиката работят все пак, дори и с намалени темпове. 

По думите му друга причина за протестите са някои от другите мерки на правителството, като например безвъзмездната помощ за малките и средните предприятия.   

“Документите бяха приети още в началото на май, а все още няма резултати”.  

Какви са стимулите в другите страни? Как трябва да се трансформира българският туризъм? 

Целия разговор вижте във видеото.  

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.