Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Експерт: България може да се превърне във водороден газов хъб

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт, Светът е бизнес, 11.06.2020

21:03 | 11 юни 2020
Обновен: 23:22 | 11 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Територията на комплекса "Марица изток" е подходяща за изграждането на високотехнологични фотоволтаични паркове. България може да се превърне във водороден газов хъб и разполага с геотермален потенциал, който би развила успешно, заяви проф. Атанас Тасев, енергиен експерт, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

По думите на госта спирането на "Топлофикация" не е добра идея. "Не може да се мисли да се пропусне електроенегия, за да се компенсира спирането на "Топлофикация" – можем да се окажем без парно и без ток", уточни той.

"Около 2 хил. мегавата е топлинната мощност в зимните месеци при крайния потребител, което означава, че ако спре "Толофикация", трябва да има генерирана електрическа мощност 2200 мегавата, а общата пропускателна мощност на софийската система е 1700 мегавата".

Eнергийният експерт смята, че е нужна цялостна либерализация на естествения монопол, като в системата да остане преносът, а разпределението да се предостави на частни лица. Според проф. Атанас Тасев системата на разплащане трябва да се промени. По думите на госта трябва да се заложи на високоефективна когенерация и разрешаването на проблема със събираемостта.

"Сравнявайки средногодишната цена на парното за предходния ценови период и прогнозната за следващия ценови период, намалението е с 14,75%, но ако се сравни цената на парното за май при действащата формулата, разликата е с около 22% ръст. Когато сравняваш несравними цени, се получават такива колизии".

Тасев обяснява, че законодателят е предвидил, че няма абсолютна вероятност за изпълнение на прогнозите, поради което се дава възможност да се върнат приходи, ако се надвзети, и обратно – ако не са довзети, подлежат на събиране.

Според него клиентите по действащата нормативна уредба не са ощетени.

"В резултат на преговори между "Газпром" и ЕК бе постигнато извънсъдебно споразумение, което е доста прогресивно от гледна точка защита на държавите членки на ЕС. Постигна се решение да се пресмятат цените на газа по смесена формула - между котировките на три референтни газови хъба в Европа, спот цените, и нефтения индекс", подчерта той.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.