Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Изолацията ще промени мисленето и потреблението ни

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в Елана Трейдинг, Светът е бизнес, 06.04.2020

21:00 | 6 април 2020

Изолацията заради коронавируса ще даде отражение върху потреблението и мисленето ни за дълъг период от време. Тя ще бъде катализатор за преминаване от стандартното към онлайн пазаруване. Това мнение изрази Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в Елана Трейдинг, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Първоначално видяхме шоков спад на индексите и разпродажби при петрола. Възстановяването сега продължава трета седмица и има потенциал да се превърне в най-бързия временен възход в историята на Wall Street, който все още се дължи само на успокоението около коронавируса за достигане на пика и спад в броя на заболелите. Но предстои да видим негативните ефекти върху глобалната икономика", посочи гостът.

Според него вероятно ще видим драстично намаление на дивидентите, което няма да се хареса на инвеститорите.

Първият сценарий за изход от ситуацията по думите на Цачев е за бързо възстановяване на икономиката, но той му се струва по-малко вероятен. Другият сценарий, допълва той, е да има бавно и слабо възстановяване до края на годината.

"В момента корпоративна Америка е много задлъжняла и се нуждае от ликвидност, но фалити все пак ще има".

"Потреблението на бензин е намаляло с 85%, а на дизел с 60%. Сега ще се търси начин за ограничаване на добива на петрол. Спорът не е толкова Русия-Саудитска Арабия, те имат желание да изместят шистовите производители в САЩ", подчерта той.

"Финансовият сектор в САЩ и банките там изостават най-много. Транспортният сектор и авиацията - също. Нулевите лихви и лошите кредити са достатъчен проблем за печалбите на банките. Федералният резерв на САЩ излекува грешките от 2008, но оттук нататък цели сектори и индустрии ще намалят значително дейността си", отбеляза Цачев, допълвайки, че ще има промени и в здравната система в САЩ.

Целия разговор чуйте във видео материала.