Ще се дипломират ли по-рано бъдещите медици в САЩ

Медицинските университети в Масачузетс и Ню Йорк обявиха, че ще предложат на студентите в 4 курс да се дипломират по-рано.

13:45 | 6 април 2020
Обновен: 22:43 | 6 юни 2020

Д-р Карен Антман, декан на Медицинското училище към Бостънския университет не изключва по-ранно дипломиране на бъдещите лекари, защото страната се нуждае от тях сега.

Губернаторът на Ню Йорк Ендрю Куомо призова медицинските специалисти от цялата страна да дойдат на помощ.

Медицинските университети в Масачузетс и Ню Йорк обявиха, че ще предложат на студентите в 4-ти курс да се дипломират по-рано.

През 1971г. средният разход за частно висше образование с такси, общежитие и изхранване за 4г бе 18000 „днешни” долара в САЩ. От 80-те години на 20в. цените почти се удвоиха  след корекция спрямо инфлацията.

Сега средната цена е 48000 долара за частно и 21000 долара за обществено образование.

Това донесе бум на студентските кредити.

Колежите и университетите обаче също имат вече дългове. За 40г училищата, особено по-малко селективните по-трудно започнаха да привличат студенти и започнаха да облагородяват средата. В резултат увеличиха дълговете си.

Ако през 1999г. делът на таксите бе 16% от приходите в публичните учебни заведения, 10г. по-късно той се увеличи до 22%.

Частните учебни заведения го увеличиха на 40% от 29% за същия период.

Ако през август пандемията е отминала, но университетите и колежите останат затворени. Това не означава, че няма да могат да работят. Професорите и учителите вече преподават онлайн. Но когато студентите плащат по 50000 долара да ходят на училище, това са пари за нещо повече от образование – за срещи, приятелства, контакти, фризби в парка и купон. Затова отчасти учебните заведения отделиха толкова много пари за извънучебни разходи в последните години.