Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Единственият инструмент за забавянето на коронавируса е забавянето на растежа

Проф. Ганчо Ганчев, макроикономист, преподавател в ЮЗУ, Светът е бизнес, 13.03.2020

21:02 | 13 март 2020
Проф. Ганчо Ганчев, макроикономист, преподавател в ЮЗУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Ганчо Ганчев, макроикономист, преподавател в ЮЗУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса имат много тежки последици върху глобалната икономика. Оказа се, че единственият инструмент за забавянето на коронавируса е забавянето на икономическия растеж под формата на ограничения за работната сила, определени мероприятия и някои сектори на икономиката. Това каза проф. Ганчо Ганчев, макроикономист, преподавател в ЮЗУ, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Той коментира, че забавянето на растежа е инструмент за борба срещу коронавируса. "Това е фундаменталната причина за всички сътресения на глобалната икономика", допълни Ганчев.

"Ако мерките доведат до спад на заболяванията, възможно е да става дума за временна рецесия, като в края на годината световната икономика да се възстанови. Ако се наложи по-продължително налагане на тези мерки, тогава рецесията ще е по-дълга и кризата може да се пренесе в други сектори на икономиката".

Според него Европейската централна банка се намира в изключително трудна ситуация, тъй като мандатът на институцията не ѝ дава на практика инструменти и права да противодейства на такъв тип кризи. 

"ЕЦБ на практика не спазва това правило и тя се опитва да помага и на реална икономика, но това се прави в ограничени размери. Сега ЕЦБ прие нов пакет за изкупуване на ценни книжа в размер на 120 млрд. евро и облекчаване на рефинансирането на търговските банки, за да се подпомогне дребният и средният бизнес, който е особено уязвим в тази криза". 

В ЕС трябва да има по-голяма координация по отношение на мерките. 

„Би трябвало да има облекчаване на фискалните политики, включително и временно прекъсване на маастрихтските критерии, които предполагат дефицитите да са под 3%“. 

Той смята, че ако положението в секторите на туризма и транспорта в България продължи да се влошава, ще се наложи корекция на бюджета. 

Вижте целия разговор във видеото.