Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Какво накара Саудитска Арабия да насочи фокуса си към България?

Проф. Владимир Чуков, арабист, Светът е бизнес, 29.01.2020

21:07 | 29 януари 2020

Не само Саудитска Арабия, но и Обединените арабски емирства, отделят голямо внимание на България след първото ѝ европредседателство. България е член на Европейския съюз и има силно влияние в решенията, свързани с Балканите, които имат отношение и към Близкия изток. Страната е много важен фактор в изграждането на отношенията между ЕС и Турция. Няма как Близкия изток да няма афинитет към една такава държава. Така арабистът проф. Владимир Чуков коментира посещението на саудитския външен министър принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд у нас в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Турция е големият играч. Тя е тази, която насочи към България погледите на страни, които до този момент ни игнорираха“.

Чуков коментира и посещенията на израелския опозиционен лидер Бени Ганц и министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху в Белия дом. По негови думи те са в следствие на желанието на американския президент Доналд Тръмп да разблокра вътрешнополитическия процес в Израел.

„Сделката на века на Тръмп не е неочаквана, тя е част от предизборните му обещания“, коментира Чуков. Той отбеляза, че детайлите на споразумението са ясни още от миналата година, но то е било забавено, тъй като Израел неочаквано два пъти не можа да сформира правителство.

„Повече от очевидно е, че тази сделка няма да сработи“, смята Чуков. Според него вероятно единствената пряка последица ще бъде, че правителството на Нетаняху (може би още в неделя) ще анексира селищата на западния бряг на река Йордан, където живеят близо половин милион еврейски заселници.

„В този план е заложен 4-годишен преходен период, в който палестинците трябва да се уверят, че това е в тяхна полза“, отбеляза арабистът, като добави, че това променя философията на преговорите.

„Международното право е повече от очевидно на страната на палестинците“, каза още Чуков.

Гледайте целия разговор във видеото.