Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Петко Вълков: Моментът не е подходящ за най-рисковите инвестиции

Петко Вълков, директор "Частно банкиране" в ПИБ, Светът е бизнес, 22.01.2020

21:02 | 22 януари 2020
Петко Вълков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Петко Вълков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

2019 г. беше изключително добра за всички видове стратегии. Нискорисковите стратегии надхвърлиха 5%, което е блестящ резултат, балансираните стратегии водеха около 8-10%, рисковите стратегии надхвърлиха над 30%. Това каза Петко Вълков, директор "Частно банкиране" в ПИБ, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков. 

"Не е удачен моментът да се предприемат най-рисковите инвестиции".

По думите му инвеститорите като цяло продължават да бъдат предпазливи. "Цените на акциите достигнаха високи нива. Но като погледнем 10 години назад загубиха основно тези, които изчакват спадове и стоят встрани от пазара и изпускат тези движения", каза той. 

Експертът коментира, че изпратихме една от най-успешните години - широкият индекс в Щатите надмина 30% ръст. "При положение, че през 2018 година той записа един от най-суровите си декемврийски месеци, когато спадна с близо 15%", посочи той. 

"След изключително силното представяне на пазарите в Щатите и сравнително доброто представяне на американската икономика Доналд Тръмп уважи това събитие. Настроенията сега са приповдигнати", каза Вълков за срещата на Световния икономически форум в Давос.

"Това, което аз очаквам да видя през следващите месеци, са действията на централните банки на големите икономики. Централните банки определяха правилата на играта за последните 10 години. Очертава се да продължат политиката на ниски лихви за още години". 

По думите му е интересно да се види каква ще е политиката на Европейската централна банка с новото ѝ ръководство. Възможно е ЕЦБ да последна политиката на Швеция, която се отказва от отрицателните лихви, смята той.

"Не е ясно какъв е ефектът от тази политика. Дали отрицателните лихви водят до разширяване на вътрешния кредит в еврозоната, дали водят до увеличение на икономическата активност. По-големият въпрос е дали ЕЦБ не се вкара в т.нар. ликвиден капан, при който тя става зависима от отрицателните лихви и много ниските лихви, които наложи и в момента и не може да избяга от тях, без да накърни икономическата активност". 

Той коментира, че не очаква нарастване на лихвите по кредитите в дългосрочен план. 

"Т.нар. акции на растежа продължават да се представят по-добре от по-ниско оценените акции", допълни експертът. 

"Моят съвет към инвеститорите е да структурират портфейли, които да включват т.нар. защитни акции", каза Вълков и обясни: "Това са акции на компании, за които се предполага, че при влошаване на икономическите условия, резултатите им са по-защитени и не са толкова циклични". 

"По-дефанзивната позиция ми изглежда по-обоснована", допълни експертът.