Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Табаков: Илюзията за демокрация е изживяна

Мартин Табаков, политолог, Светът е бизнес, 08.01.2020

21:00 | 8 януари 2020
Мартин Табаков, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мартин Табаков, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трите ключови фактора в Близкия изток, извън самите държави там, са Русия, САЩ и Китай. Има възможност за консенсус между тях. Изживяхме илюзията за демокрацията. Нито американският президент Доналд Тръмп, нито руският лидер Владимир Путин, нито пък китайският им колега Си Дзинпин са апологетите на демокрацията, що се отнася до Близкия изток, затова трябва да се заложи на секуларизма. Египет е добър пример за страна, която има чудесни отношения с тези три държави. Това мнение изрази политологът Мартин Табаков в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Случващото се в Ирак след убийството на иранския генерал Касем Солеймани ще доведе до още по-голяма ескалация".

"Тенденциите и настроенията са доминирани от висока степен на антиамериканизъм - нещо, което задуши и промени дискурса на социално-икономическите протести, които наблюдаваме от месеци насам в Ирак и които са изключително резонни", изтъкна гостът.

"Публичната среда в Иран се мобилизира и хомогенизира, а там трудно можеш да издигаш критични спрямо режима лозунги. Протестиращите изразяват подкрепа към режима, а идеята на американската политика винаги е била да раздели хората от режима. В контекста на тази ситуация този няма как да се случи".

Табаков уточни, че според него съвсем скоро в рамките на парламентарни избори в Иран атмосферата би опосредствала доброто представяне на хардлайнерите в Иран, и то за сметка на реформаторите, които по думите му са в кадрова идейна криза.

Европа

Политологът не вижда ролята на Европейския съюз като възможен медиатор между Иран и Вашингтон. "САЩ например казват, че политиката на ЕС спрямо Иран е прекалено мека. Според Иран пък ЕС остава заложник на американската политика, все още не може да се еманципира от САЩ и да създаде ефективен механизъм за заобикаляне на санкциите, които САЩ налагат на Техеран", подчерта Табаков.

Турция

Турският президент Реджеп Ердоган оповести, че започва да разполага оръжие в Либия, за да пази правителството в Триполи от опитите на генерал Хафтар да превземе столицата. Защо?

"Турция е инвестирала доста в разширяване на влиянието си в Мароко, Тунис, Либия и Египет. Не се знае какъв ще бъде обемът от войници, които Турция ще изпрати в Либия. От една страна, Турция там ще води своята поредна порция война срещу Обединените арабски емирства, Египет и Франция, която най-експлицитно подкрепя Халифа Хафтар. Русия също е от тези държави. Има добър диалог между Тръмп и Хафтар, затова американската позиция е амбивалентна. А Турция се опитва да надскочи ресурсите, които има", коментира политологът.

Табаков отбеляза, че и през последната година също се е отчело доста силно руско присъствие в района на Близкия изток. "Доналд Тръмп не иска да се занимава с този регион и желанието му е да дислоцира повече американски военнослужещи от там. Но в същото време това няма как да се случи, откакто настъпи обратът със Солеймани", поясни той.