В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Брент може да стигне 100 долара за барел при задълбочаване на военния конфликт

Николай Шуманов, финансов анализатор в Legacy FX, В развитие, 07.01.2020

14:48 | 8 януари 2020
Николай Шуманов. Снимка: Bloomberg TV България
Николай Шуманов. Снимка: Bloomberg TV България

Скокът, който видяхме през нощта - над 70 долара за барел за брент, беше изтрит, в момента цената се върна на нивата от вчерашния ден. Това стана, защото беше ясно, че не са атакувани рафинерии или петролни полета. Докато не бъдат водени военни действия в частите, в които може да бъде навредено на доставката на суров петрол, то цената ще е доста волатилна. Това каза Николай Шуманов, финансов анализатор в Legacy FX, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

"Тези скокове ще са краткосрочни и ще се връщат на нивата преди самата атака", посочи той.

"Инвеститорите очакваха ответен удар след нападението на САЩ над генерал Солеймани. Нямаше как Иран да оставят това без последствия и сега се очаква САЩ да върнат отговор на Иран след тази атака".

Той коментира последните събития, при които Иран прати ракети по две американски бази в Ирак. 

"Дори и да има ответен удар от страна на Америка, стига той да не засяга доставките на петрол, тези ръстове ще са кратковременни", посочи експертът. 

Въпрос на чест е Иран да отговори на убийството на Солеймани, посочи още той.

"Иран е жертва пред света, още от оттеглянето на САЩ от сделката за ядрената програма на Иран, те от този момент нататък изглеждат жертва. Те също спонсорират групировки, които извършват нападения, терористични актове.Те се възползват много добре от действията на Америка и се изкарват пред света като жертва. Така че в момента всички съчувстват на Иран", каза Шуманов. 

"Доналд Тръмп през главата на Конгреса извърши това нападение над генерал Солеймани. Най-вероятно е имал причина и доказателства от разузнавателните служби". 

Той допуска да бъдат ударени военни летища или военни цели на територията на Иран. Неговата оценка е, че Доналд Тръмп няма да остави действията на Иран без отговор. 

"При военни действия от всяка една от страните ще наблюдаваме покачване на петрола, ще очакваме по-сериозен ръст, дори затваряне на Ормузкия залив, откъдето минават 21% от световните доставки на петрол, това ще засегне основно Азия, защото там минават главно доставките за азиатските страни като Китай, Япония, Корея", посочи Шуманов. 

Иран няма изгода да бъде затворен протокът, защото голяма част от техните доставки за Китай минават също от там, каза Шуманов. 

"Ако Ирак и Иран намалят своя добив, ще видим ръст в цената на петрола, Русия и Саудитска Арабия могат да компенсират, но тук говорим за несигурността, която ще се появи в Близкия изток. Дори и страни от Африка като Нигерия могат да компенсират и да се възползват от спада в производството на Иран и Ирак", е прогнозата му. 

Доколко страхът може да оскъпи суровината - "Никой няма как да го предвиди, ако конфликтът се задълбочи, може да видим цени над 100 долара за сорт Брент", посочи той. 

Ако няма ескалация на напрежението, цените ще се движат от икономиката, от търсенето и предлагането и ще се върнат на около 60 долара за барел, смята експертът. 

Целия разговор гледайте във видеото