Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Прогноза: Въпреки настоящото напрежение САЩ и ЕС ще постигнат търговско споразумение

Алекс Нестор, вицепрезидент на Канадско-българската бизнес мрежа, Светът е бизнес, 12.12.2019

21:00 | 12 декември 2019

Въпреки настоящото напрежение САЩ и Европейския съюз (ЕС) вероятно все пак ще успеят в един момент да довършат ТТИП, проваленото на този етап Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство, защото геоикономиката и геополитиката й диктуват подобен изход. Това каза Алекс Нестор, вицепрезидент на Канадско-българската бизнес мрежа, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков."Това би било много полезно за икономиките на двете страни на Атлантика", добави Нестор.

Гостът коментира актуализираното търговско споразумение NAFTA между САЩ, Канада и Мексико. „Според някои анализатори USMCA препокрива на 90% NAFTA. Това е вярно, но има и някои много съществени промени“, отбеляза той, като поясни, че те са свързани основно с автомобилната индустрия.

„Целта на USMCA е северноамериканската индустрия да се защити колкото се може повече“.

По думите на госта все пак с преразглеждането на споразумението противоречията между трите страни са изгладени до голяма степен.

Нестор коментира и отношенията между Брюксел и Вашингтон в контекста на амбициите на ЕС за въглеродна неутралност до 2050 г.

„В Зелената сделка има добри идеи, колко са практични е друг въпрос... Без съмнение всяка компания, всеки производител трябва на 100% да спазва екологичното законодателство. Не трябва обаче да се залита в крайности“.

„Необходимо е да се внимава европейската индустрия да не стане неконкурентоспособна заради всички предвидени мерки“, добави Нестор.

Според него твърденията, че САЩ са екологично безотговорни не са обосновани, защото в страната има много стриктни правила за околната среда. „Може би Щатите се разграничиха от Парижкото споразумение за климата именно защото не искат да усещат натиска от него, а да се движат със свои темп“, отбеляза той.

Вижте целия разговор във видеото.