Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Р. Драганов: Дигиталната трансформация води до ръст в туризма у нас

Румен Драганов, Национален борд по туризма, Светът е бизнес, 27.11.2019

07:48 | 28 ноември 2019
Румен Драганов, Национален борд по туризма. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Румен Драганов, Национален борд по туризма. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Годината за туристическия сектор у нас ще приключи със 150 000 души повече, влезли в страната спрямо миналата година. Туризмът е стабилен и функционира добре въпреки слабото лято на морето. Ръстът идва от дигиталната трансформация, коментира Румен Драганов, Национален борд по туризма, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Въпреки ръста гостът отчети проблеми с качеството и организацията в бранша.

"Облагането с данъци на дейността, която предлагат платформи като Airbnb и Booking, не само е справедливо, а е и законов текст. Всички, които извършват дейност в тази област, са длъжни да плащат данъци".

"Не става дума за категоризация на местата за настаняване, а за класификация", уточни Румен Драганов.

Гостът анализира насоките в Закона за туризма, които го характеризират като "тромав". "Наредбата за категоризации е сложен текст, който е абсолютно безсмислен. Класификацията е дали обхващаш до 10, 50, 150 или повече легла. И според това трябва да се определи съответната такса", отбеляза той.

Драганов подчерта, че е необходимо да има регистър на туристическите забележителности, но внесе уточнението, че този регистър следва да бъде върху публичната и държавна общинска собственост върху туристическите забележителности.

"Нужна ни е дигитална система за отчитане, която ще регистрира броя на хората в платформата, и така НАП и общината автоматично да получават парите си".