Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Кои са основните разделения в политиката на Европа?

Проф. Анна Кръстева, политолог, Светът е бизнес, 14.11.2019

21:02 | 14 ноември 2019
Проф. Анна Кръстева, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Анна Кръстева, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Френският президент Еманюел Макрон до известна степен "влиза в обувките" на американския президент Доналд Тръмп с риториката и конотацията на изказванията си спрямо НАТО. Смятам, че има известна промяна в стила лидерство. Макрон влезе като иноватор и беше центрист. Сега го виждам все повече да копира стила на Тръмп - лидерство чрез конфликти. Като цяло се наблюдава втърдяване в стила на лидерството, заяви политологът професор Анна Кръстева в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"От съществено значение е как ще се преодолеят разделенията в Европа. Миграцията налага една от ключовите разделителни линии - между средиземноморските страни, които поемат големия поток мигранти, и цялата останала Европа. На второ място, по-същественото разделение е това между Висшеградската четворка и другите страни".

"Другата разделителна линия се оформя при темата за зелените политики. Тук идва неравенството между по-богатите и по-бедните страни. Част от този зелен пакт ще бъде фонд, който да помогне на по-слаборазвитите страни да могат да инвестират в прехода към нулеви въглеродни емисии", подчерта Анна Кръстева.

"Европейският парламент говори с по-голямо самочувствие този път. Протичат сериозни изпитвания на компетенции и евентуални конфликти на интереси. Контролът вече не е просто фиктивен", коментира професор Кръстева по темата за сложния процес при старта на новата Европейска комисия и поредицата от несполучливи номинации за еврокомисар. Днес има изслушване на три нови предложения от Франция, Румъния и Унгария, които се оказаха с най-проблемните кандидатури, стана ясно от разговора.

"Френският кандидат - мултимилионерът Тиери Бретон, е инженер по образование. По-същественото е, че професионалният му път минава като висш ръководител на технологични компании. Той се занимава с вътрешен пазар и икономически проблеми. Безпокойството идва от това дали той няма да гледа на икономиката през призмата на едрия бизнес, а не на сложното взаимоотношение трудещи се-капитал".