Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Юлиан Войнов: Лостовете за управление на световната икономика са изчерпани

Юлиан Войнов, финансист, Светът е бизнес, 15.10.2019

21:00 | 15 октомври 2019
Юлиан Войнов, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Юлиан Войнов, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Намираме се в етап, в които конвенционалните лостове за управление на световната икономика са изчерпани и трябва да бъдат преразгледани. Това каза финансистът Юлиан Войнов в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Политиката на ниски лихви вече създава проблеми на фирмите и банките“, посочи Войнов. Той добави, че предложената алтернатива за използване на фискални инструменти от имащите възможност страни пък противоречи на конвенционалната икономика.

„Държавните дългове са проблем за бъдещото развитие на икономиката, защото в един момент, когато лихвите започнат да се увеличават, тези дългове натежават, водят до увеличаване на данъците и структурни икономически проблеми“.

„Това е основното предизвикателство както пред световните лидери, така и пред гуверньорите на централните банки и ръководителите на международни организации“, допълни Войнов.

Гостът коментира и основните теми, предизвикващи глобална несигурност, на фона на поредното понижение на прогнозите на Международния валутен фонд за ръста на глобалната икономика.

Според него отлагане на крайния срок за Brexit е по-реалистичен вариант от опцията до 31 октомври да бъде сключена сделка между Великобритания и Европейския съюз, която да бъде и одобрена от британския парламент.

По отношение на сключването на споразумение между САЩ и Китай Войнов остава скептичен.

„Ако видим търговско споразумение между двете най-големи икономики в света, ще видим и много сериозен икономически ентусиазъм, което би обърнало много рязко посоката на забавящата се икономика“.

Финансистът коментира и възможността България да се окаже печеливша, след като стана ясно, че германския концерн Volkswagen отлага решението си за изграждане на завод в Турция. Според него обаче това едва ли ще се случи заради трудностите у нас при намиране на служители за подобен завод и липсата на достатъчна инфраструктура.