Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Политолог: Brexit без сделка ще сложи края на Великобритания

Христо Анастасов, политолог, Клуб Investor, 12.10.2019

20:30 | 12 октомври 2019
Христо Анастасов, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Христо Анастасов, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Некомпетентността и безотговорността на британските политици вече е очевидна. Паниката от липсата на разрешение плаши всички, най-вече човекът, който беше сред най-безотговорните – Борис Джонсън. Tака политологът Христо Анастасов коментира безизходицата около Brexit в Кралството в предаването “Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

Според Анастасов върхът на кариерата на Джонсън ще бъде в най-лошия случай Brexit без сделка, което ще сложи и край на Великобритания, имайки предвид шотландската заявка за излизане.

“Нека не си си правим илюзии, че в Северна Ирландия ще се случи нещо много хубаво”, добави той.

Гостът коментира и ситуацията в рамките на Европейския съюз.

„ЕС е огромна политическа, икономическа и културна сила и е геополитическо джудже... Той излиза от доста кризи, ще излезе цял след Brexit. Блокът обаче още не е разбрал основният урок от тях – той или ще се разпадне при следващата поредица от кризи, иди дотогава ще се е превърнал в конгломерат, който ще може да се държи като голяма федерална държава пред външния свят“.

Друга тема, на която Анастасов се спря, е намесата на Турция в Североизточна Сирия.

“Ситуацията в Сирия е много неясна. Тази неяснота има един подпис и той е на американския президент Доналд Тръмп”, посочи той, като добави, че “е ясно защо Тръмп го прави и че има предвид изборите през 2020 г.“.

„Предизборно Тръмп има бързата нужда да изтегли американски войски отнякъде“.

Според него обаче тази ситуация е много опасна.

„За пръв път в историята на САЩ не знаем кой говори от тяхно име в международното пространство. Когато президентът казва едно нещо и след това е опроверган от собствената си администрация, това е притеснително и опасно“.