Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Милен Керемедчиев: Военният бюджет на САЩ натежава върху икономиката на страната

Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на икономиката и външните работи, Светът е бизнес, 13.09.2019

21:00 | 13 септември 2019
Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на икономиката и външните работи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на икономиката и външните работи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За първи от 2012 г. насам дефицитът в САЩ надхвърля 1 трлн. долара. Има скрити разходи в американската икономика, свързани с обслужването и помощта към завръщащите се ветерани. Тежестта на военния бюджет започва да "мачка" американската икономика, заяви Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на икономиката и външните работи, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"От 18 години САЩ са в постоянни войни - тези с Ирак, Афганистан, Сирия, ИДИЛ, Либия се оценяват на над 1,5 трлн. долара. До ден-днешен 240 000 американски военнослужещи са разпръснати в 172 държави по света. Всичко това са огромни разходи, които американският данъкоплатец плаща".

Външният дълг на САЩ расте главоломно, посочи Милен Керемедчиев.

"Само лихвите по обслужването на дълговете възлизат на 186 млрд. долара. Това означава, че тези разходи за въоръжение и извършване на операции извън територията на САЩ я въвличат в сериозна конкуренция с държави като Китай, които нямат такива разходи. Американският президент Доналд Тръмп генерално промени политиката на САЩ относно намаляването на разходите за операции извън САЩ. Налагането на санкции пък се оказа доста ефективно от политическа гледна точка", допълни той.

"В Иран усещам севернокорейския тип поведение - натиск върху съответните лидери и тяхното принуждаване да влязат в преговори. Рано или късно ще последва среща на високо ниво между американски и ирански власти".

САЩ използва лостовете си на влияние подобно на Русия, изтъкна Керемедчиев, добавяйки, че чрез икономиката и търговията Тръмп налага световен ред по стандарта на САЩ, но реално обаче той спазва своите предизборни обещания и печели своите дивиденти от това.

Очаквайте видео материал с целия разговор.