Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Везиева: Индустрията и промишлеността на България имат традиция и много потенциал

Светът е бизнес, 09.03.2016

23:10 | 9 март 2016
Автор: Кирил Петков
Даниела Везиева, зам. министър на икономиката. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Даниела Везиева, зам. министър на икономиката. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Разширяването на потреблението ще продължи и след спирането на европарите. Преекспонира се значението на Европейските фондове. Въпреки че те са част от свежите пари, които влизат в икономиката, 3% ръст не се дължат само на тях. Това каза Даниела Везиева, зам. министър на икономиката в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria. 

„Основният ни приоритет е подобряване на бизнес средата. Миналата година поставихме началото и извървяхме доста сериозен път по отношение на намаляване на административната тежест и тази година продължаваме. Основно усилията са насочени към регулаторните режими, електронните услуги, обслужването на едно гише и др.“

По думите на Везиева подобряването на административното обслужване е особено важно и заради проучване на Световната банка за условията за правене на бизнес, в което страната ни е "много назад в класациите и то защото се натрупват много регулаторни режими за един тип услуга". 

Въвежда се и „МСП тест“, който представлява оценка на въздействието на нормативните актове върху малкия и средния бизнес, каза още зам. министърът. Нормативният акт, с който се стартира тази процедура е подготвян две години. "Предстои да премине през Парламента, да бъде одобрен, като нормативен акт и да влезе в сила"

Определени са, между науката и бизнеса, тематичните области, в които България има капацитет да се развива, чисто иновативно: "Едната е IT-сектора, който безспорно е много бързо развиващ се, другият е мехатроника и иновативни технологии, здравословен живот и креативна и рекреативна индустрия".

"И в Бразилия, и Аржентина нашите машини за хранително вкусова промишленост са много търсени. Ние имаме доста традиции в този бизнес, точно за този пазар, който по някаква причина точно през последните 10 години е преустановен. В областта, и на индустрията, и на промишлеността имаме традиция и много потенциал".

"Когато тръгнахме към пазарната икономика, много бързо отрекохме плановостта, а пазарната икономика 90% е планиране. Ролята на министерството на икономиката е да подава пълната информация за търсенето на пазари навън и вътре в страната, каза още Везиева.

Вижте целия коментар: