Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Минският формат на преговорите е мъртъв

Проф. Михаил Станчев, бивш дипломат, преподавател в Харковския държавен университет, Украйна, Светът е Бизнес 08.08.2019г.

18:41 | 8 август 2019
Обновен: 18:41 | 8 август 2019
Проф. Михаил Станчев
Проф. Михаил Станчев

В Украйна има относително спокойствие, което настъпи след избора на новия президент и новия парламент. Има и очакване за постигане на мир в Донбас. За пръв път в последните 27 години наблюдаваме такава драстична промяна – нови и млади лица, които да доминират в политиката. Имаше частични промени по времето на Юшченко, но това си остана изолирано явление. Това каза проф. Михаил Станчев, бивш дипломат, преподавател в Харковския държавен университет, Украйна, в предаването Светът е Бизнес с водещ Николай Кръстев.

Двата т.нар. „Майдана“ - не донесоха съществени изменения освен промяна в политическото съзнание на населението, което започна да разбира, че със старите методи не бихме могли да се постигнем успехи и да се смятаме за европейска страна. Няма вече очакване, че някой ще свърши реформите вместо нас, посочи проф. Станчев. Политическите партии в Украйна не само изчерпаха модела, те изчерпаха и самите себе си. В Украйна „лявата ръка не знае какво прави още по-лявата“, защото там, както и в България, дясно пространство няма, каза гостът. Лявото пространство не можеше да се промени изведнъж, имаше нови партии, но със стари лица и методите на управление си останаха съветски.

"Порошенко спечели първите избори с един лозунг - „Ще спра войната за две седмици“ и дори и аз му повярвах, но за изминалите пет години войната се задълбочи, а той увеличи бизнеса си благодарение на това, че контролира военно-промишления комплекс" каза проф. Станчев.

В началото след последните избори се обсъждаха две кандидатури за премиер – Арсен Аваков (вътрешен министър при Порошенко) и Юлия Тимошенко (бивш премиер и кандидат-президент в изборите, които спечели Зеленски. Те са партньори на Игор Коломойски, олигарх, който сега ще диктува правилата в Украйна. Така че, те (хората на Зеленски) ще вкарат нови лица, но те ще са от тези хора без политически опит и ще са послушни фигури в ръцете на Коломойски. Възможно е и Тимошенко да се върне на поста премиер, но нейното връщане няма да се възприеме от обществеността. Тя е много амбициозна и човек, който не признава компромиси, каза Михаил Станчев.

Зеленски го критикуват, че повтаря външнополитическите ходове на Порошенко, новсъщност  това е единственият правилен ход – народът иска в Европа и Майданът беше затова. Зеленски обаче няма капацитет да преговаря с Русия и Путин се подиграва с него. Зеленски започва да разбира, че шегите не са добра идея на политическата арена, и започва да си обмисля всяка дума, заяви проф. Станчев.

"Европа и НАТО няма да воюват с Русия заради Украйна и Киев трябва да го разбере" каза гостът.

Минският формат на преговорите е мъртъв. Русия иска промяна в Конституцията на Украйна и особен статут за Донбас, което не може да иска – това си е наша работа. Този замразен конфликт няма да спре в близките десетина години, поне докато управляващите елити имат полза от това. Същото важи и за Крим.

Повече вижте във видеото.