Как Зеленски планира да съживи икономиката на Украйна?

Програмата за икономически растеж включва продажбата на държавни дружества, привличането на чужди инвестиции и съдебна реформа

15:35 | 30 юли 2019
Обновен: 15:35 | 30 юли 2019
Президентът на Украйна Володимир Зеленски. Снимка: Taylor Weidman/Bloomberg
Президентът на Украйна Володимир Зеленски. Снимка: Taylor Weidman/Bloomberg

Докато някои страни членки на Европейския съюз от Източна Европа въвеждат мерки за по-голяма държавна намеса в икономиката, Украйна се обръща към модела, който помогна за възстановяването на държавите от Източния блок през 90-те години на миналия век, пише Bloomberg.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски планира да продаде редица държавни компании с помощта на Международния валутен фонд (МВФ), да намали бюджетния дефицит и да облекчи правилата за придобиване на земя. Тези идеи са се чували и от предходни правителства в страната, но сегашната власт може би има по-големи амбиции за тяхното изпълнение.

„Украйна се стреми да сключи споразумение с МВФ през септември, което да замести настоящата сделка с международната институция. Тя изтича в края на 2019 г.“, коментира ръководителят на икономическия екип на украинския президент Олексей Хончарук.

Международният валутен фонд е нашият стратегически партньор, заяви той преди седмица в Киев. Тогава той разкри, че целта на Киев е да спечели нова програма.

Зеленски спечели президентските избори в Украйна, тъй като гласоподавателите в страната изгубиха търпение към традиционните политици, които се провалиха в борбата с хроничната корупция по високите етажи на властта.

Украйна е изправена преди редица икономически предизвикателства, а междувременно напрежението с Русия не стихва и войната в източната част на страната продължава.

Партията на Зеленски ще формира правителство през август, казва Хончарук, който според местните медии ще бъде избран за министър-председател. Украйна настоява за между 3 и 4-годишна програма на МВФ по неофициална информация.

Целта на Киев е годишен икономически растеж от поне 5%.

Сега или никога

Реформата за собствеността на земята, която е отлагана през годините, ще бъде приета до края на годината, смята Хончарук.

Преговорите със Световната банка ще определят дали ще се позволи свободното купуване от чужденци или ще има ограничения на размера на продажбите. Най-либералният вариант би довел до повишението на брутния вътрешен продукт с над 3% на година, а най-консервативният до ръст от 0.5%.

„Търсим най-безболезнения и най-ефективния модел“, обяснява Хончарук.

„На първо място трябва да продадем банките. Искам 10 големи финансови компании да влязат на пазара в Украйна. За да се случи това, трябва да имаме стабилен икономически растеж, реформа в съдебната система и да демонстрираме независимост на централната банка“, твърди икономистът.