Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Защо Ердоган промени политиката си спрямо бежанците?

Проф. д. ик. н. Владимир Чуков, анализатор на процесите в Близкия Изток, Светът е бизнес, 08.08.2019

21:00 | 8 август 2019
Проф. д. ик. н. Владимир Чуков, анализатор на процесите в Близкия Изток. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. д. ик. н. Владимир Чуков, анализатор на процесите в Близкия Изток. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Политиката спрямо бежанците в Турция се промени след идването на власт на новия кмет на Истанбул Екрем Имамоглу. На територията на града има около 2 млн. чужденци, от които 0,5 млн. са нелегално пребиваващи, а сирийците са около 1,2 млн. Появиха се сирийски гета. Всичко това започна да създава много силни търкания, което наложи желанието на новите власти те да бъдат изтласкани. Това каза проф. д. ик. н. Владимир Чуков, анализатор на процесите в Близкия Изток, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Правителството се състезава с кмета на Истанбул кой да бъде по-сериозен със сирийските бежанци“.

Според Чуков зад желанието на турския президент Реджеп Ердоган за създаването на зона на сигурност в северна Сирия с американско участие прозират усилията му да се справи с бежанците преди следващите президентски избори през 2023 г.

Американската външна политика по отношение на Сирия има различни институции и различни отношения, коментира анализаторът.

„Американското посолство в Анкара твърди, че има споразумение за създаването на такава зона за сигурност от сряда, докато Пентагонът продължава да мълчи“.

Според Чуков постигането на подобно споразумение би било много трудно. Той отбеляза, че Съвместната декларация между Анкара и Вашингтон предвижда създаването на Център за съвместни операции между Турция и САЩ, коридор на мира и място, от което ще се върнат сирийските бежанци.

„Кюрдите си представят, че на сирийските бежанци ще им бъде даден достъп до място, което се управлява от сирийското правителство“.

Сирийският лидер Башар Асад и Русия обаче тотално отричат и отхвърлят възможността, подчерта гостът.

Вижте целия разговор във видео материала.