Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Стойкова: През 2016 очакваме ръст до 7% на имотния пазар

Светът е бизнес, 04.03.2016

21:33 | 4 март 2016
Автор: Кирил Петков
Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Лихвите по ипотечните кредити паднаха под 6%, а банковото кредитиране е един от най-мощните стимули, които дават тласък на имотния пазар. Това каза Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties в отговор на въпроса дали ще се активизира пазарът на имоти в България. Ръстът на обема на отпуснатите кредити през 2015 е бил 22 %, като за София той е 6%, което означава, че най-голям обем кредити за жилища са отпуснати в столицата. Средната цена на имотите в София е 800 евро за квадратен метър, уточни Полина Стойкова. 

"Цените на закупените имоти "на зелено" не задължително са по-евтини, защото липсва достатъчно предлагане".

Стойкова каза, че не можем да говорим за бум в строителството: "Това е силно казано. Имахме пет-шест години, когато новите разрешителни за строеж намаляваха прогресивно. Сега те растат с двойни темпове, но тръгват от много ниска база. Процесът, обаче е индикатор за това, което се случва на пазара и какво да очакваме в обозримо бъдеще, до една-две години. 

"Увеличението в строителството е крайно недостатъчно, за да задоволи търсенето".

"Селските имоти са на 80% от предишните нива", каза още експертът.

Между 4 и 7 процента ръст на имотния пазар през 2016 година прогнозира Полина Стойкова. "Ваканционните пазари ще се развият в положителна посока и може би това ще бъде най-успешната година от кризата насам".

Вижте целия коментар във видеото: