Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

ДДС върху предписаните лекарства трябва да бъде между 5 и 8%

Проф. д-р Илко Гетов, председател на Български фармацевтичен съюз, Светът е бизнес, 22.05.2019

21:00 | 22 май 2019
Проф. д-р Илко Гетов, председател на Български фармацевтичен съюз. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. д-р Илко Гетов, председател на Български фармацевтичен съюз. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Крайно време е размерът на данък добавена стойност върху финансираните с публични средства лекарства у нас да бъде преосмислен. Той трябва да е в размер на между 5 и 8%, ако не бъде премахнат изцяло. Това каза проф. д-р Илко Гетов, председател на Български фармацевтичен съюз, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Гетов посочи, че България има една от най-високите ставки върху въпросните лекарства сред страните членки на Европейския съюз (ЕС).

Няма как хазартът и туристическите услуги да са освободени от ДДС или с редуцирана ставка, а лекарствата да бъдат облагани с 20%“.

Според него намалението на данъка трябва да бъде валидно за предписваните от лекари лекарства, тъй като в този случай пациентът няма право на избор, докато тези без лекарско предписание са въпрос на лични предпочитания.

Гостът коментира и дисбалансите в аптечната система у нас, като сред тях изтъкна усилената концентрация на аптеки в икономически атрактивни райони, където населението е платежоспособно.

Има необходимост от създаването на т.нар. „аптечна карта“ по примера на останалите европейски държави, която да каже къде и от каква услуга гражданите имат необходимост... Средната цифра за България е около 1800 жители на една аптека, което показва, че има твърде големи дисбаланси и е необходимо държавата да се намеси с регулация и нови правила“.

Това не означава държавата да закрива съществуващи аптеки, подчерта Гетов.

Идеята е да се направи анализ, на базата на който да се предвидят необходимите аптеки, аптечно обслужване и услуги... Най-простият вариант да се отварят нови аптеки на необходимите места е с публично-частно партньорство“.

За момента подобни действия няма главно заради високата им цена, добави гостът.

За да бъде една аптека денонощна, трябва да има най-малко четирима магистър-фармацевти, съответното оборудване, видео камери, нощно гише“.

Гетов коментира и електронното здравеопазване, което трябва да бъде въведено в края на годината у нас.

„Чрез нововъведенията пациентът ще получава предписанието си от лекаря, като с код аптеката ще може да вижда какво му е необходимо без хартиена рецепта. Това предполага връзка между системите на Националната здравно осигурителна каса, всички лекари и аптеки, работещи с нея, и всички съсловни организации“.

Според госта е възможно дигитализирането на процеса да се случи скоро.

„Българският фармацевтичен съюз вече инвестира 150 хил. лв. в изграждането и поддържането на тази система“.