Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Голяма част от банковите и застрахователни услуги – изцяло онлайн в близките години

Кристоф Де Мил, иновационен лидер на KBC Груп, и Коста Чолаков, изп. директор на ДЗИ, Светът е бизнес, 21.05.2019

21:00 | 21 май 2019
Кристоф Де Мил, иновационен лидер на KBC Груп, и Коста Чолаков, изп. директор на ДЗИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Кристоф Де Мил, иновационен лидер на KBC Груп, и Коста Чолаков, изп. директор на ДЗИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Голяма част от услугите от т.нар. „масов бизнес" на застраховането и банкирането ще бъдат на мобилния телефон в следващите няколко години. Разбира се, има и услуги от корпоративния сегмент, които няма как да бъдат напълно дигитализирани и се нуждаят от човешка намеса. Част от тях вероятно ще бъдат роботизирани и ще разчитат на изкуствен интелект. Това каза Коста Чолаков, изп. директор на ДЗИ, в предаването „Светът е бизнес“, с водещ Ивайло Лаков.

Според Чолаков в застрахователния бизнес има огромно поле за иновации.

Секторът изостава от останалите икономически сфери и особено от банките. Иновацията е много широко понятие, тя може да бъде свързана с промяна на процеси, въвеждане на нови технологии, автоматизиране. В застрахователния бизнес тя може да бъде свързана и с промяна на част от условията в договорите, които да ги подобрят и направят иновативни на пазара“.

Гостът коментира и заплахата за работните места, пред която ни изправя навлизането на новите технологии и автоматизирането на голяма част от процесите в бизнеса.

Всичко това е мит... В последните 100-ина години са се случили няколко индустриални революции и работната ръка не е намаляла. Това няма да се случи и по време на тази. Тя просто ще позволи на хората да вършат много по-продуктивни дейности“.

Кристоф Де Мил, иновационен лидер на KBC Груп, отбеляза, че всички иновации имат значение само когато подобряват съществено живота. Той посочи, че и сигурността е от водещо значение за тях.

Достигаме и до аспекта за доверието за това как се използват личните данни. Имаме различни нива на зрялост на защитата. Щом хората усетят, че защитата им не е достатъчно зряла, те могат да се отдръпнат“.

„Не трябва да забравяме, че иновациите създават много нови възможности, които не съществуваха преди 20 години“, отбеляза още Де Мил. Въпросът е на баланс, добави той.