Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Буяр Османи: Против сме предсрочни парламентарни избори

Буяр Османи - македонски вицепремиер, отговарящ за евроинтеграцията, Светът е бизнес, 16.01.2019

22:00 | 16 януари 2019
Буяр Османи - македонски вицепремиер, отговарящ за евроинтеграцията. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Буяр Османи - македонски вицепремиер, отговарящ за евроинтеграцията. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Промяната в Конституцията бе най-тежкото, най-емоционално решение за външната политика на Македония през последните 28 години. Това заяви Буяр Османи - македонски вицепремиер, отговарящ за евроинтеграцията, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

"В този тежък политически контекст без вътрешен консенсус тези промени изобщо не бяха лесни. Благодарение на смелата и визионерска политика на двамата национални лидери - Зоран Заев и Али Ахмети, както и на искрената подкрепа на международната общност направи така, че невъзможното да стане възможно и да се постигне решение само за 1 година. Да се реши и спорът за името. Разрешиха се и трите най-големи политически въпроси на Република Македония: Договорът с България, договорът с Гърция и Законът за езика на различните етноси".

За 12 месеца ние успяхме да постигнем решение както за вътрешната, така и за външната интеграция на Македония, уточни Буяр Османи.
"След промените в конституцията на Македония страната абсолютно ще е по-стабилна. Членството в НАТО гарантира предвидимост и мир. Имаше натиск в Македония и региона, както и политически сили това да не се случи. Въпреки това смятам, че разумът надделява. Македония не може да продължи без изолация и без да бъде част от западноевропейските земи", посочи още той.

ВМРО-ДПМНЕ са инакомислещи по отношение на процесите, отбеляза Буяр Османи по отношение на партията. 

По отношение на бягството на премиера на Македония Груевски в Унгария македонският вицепремиер коментира, че не мога да се каже каква е причината.

Договорът от Преспа смятам, че ще успее да бъде приет и от гръцка страна, поясни той.

"По принцип сме против предсрочни парламентарни избори. Смятаме, че на дневен ред е да се реализира процесът по интеграция в рамките на НАТО и да се започнат преговорите с ЕС. Македония е готова за провеждането на президентските избори. От началото на февруари трябва да бъдат обявени, като ще се състоят в средата на март тази година. Още не сме утвърдили кандидатите".

Двустранните търговски отношения с Гърция и България се подобряват, посочи Буяр Османи като положителен факт.