Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

България ще председателства ЧИС в регион, натоварен с проблеми

Любомир Кючуков, бивш заместник-външен министър , дипломат от кариерата и директор на неправителствения Институт за икономика и международни отношения, Светът е бизнес, 11.01.2019

22:00 | 11 януари 2019
Любомир Кючуков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Любомир Кючуков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Заявените приоритети на председателството, което България поема ротационно, на Черноморското икономическо сътрудничество (ЧИС), са в темите култура, транспорт, екология, които са приоритет за развитието на региона като цяло. Оттук нататък е важно какво съдържание ще успее да вкара Българското председателство във всяка от тези теми. Един от най-големите проекти, който съществува около работата на ЧИС, това е проектът за магистралния пръстен около Черно море.

"Той е важен за инфраструктурата и комуникациите на държавите от региона, но се сблъсква с два основни проблема. Първият - предвижда се всяка от страните, на чиято територия преминава пътя, да осигури финансирането на тази отсечка. Вторият - са политическите проблеми на региона, които в момента са непреодолими. В последните десетилетия те се изостриха и към традиционно съществуващите се прибавиха нови", каза в коментара си по проекта дипломатът Любомир Кючуков, бивш заместник-външен министър , дипломат от кариерата и директор на неправителствения Институт за икономика и международни отношения, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

 

"Организацията ЧИС е основен формат за региона. Тя е формално икономическа, но в същността си е квазиполитическа. Самите регионални проблеми не са позволили в миналото да се създаде една по-широка политическа структура за регионално сътрудничество. Основният орган на тази организация, е Съветът на министрите на външните работи. И региона като цяло, и организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, са натоварени с много проблеми в рамките на това председателство", посочи още Кючуков.

Икономическите позиции, които са във фокуса на работа на тази организация, са в сферите на транспорта, за комуникацията в по-широк план, търговията, инфраструктурата, всичко  това - с цел да се създаде една по-благоприятна среда за едно регионално сътрудничество. 

"В Черноморския регион отсъства една основна характеристика - чувството за регионална принадлежност. Когато говорим за Балканите - всички страни се чувстват съпричастни, ангажирани и част от региона, а като говорим за Черно море, по-скоро става дума за връзка между различни региони - Кавказкия регион, Балканите, Турция, като предмостие към Мала Азия, постсъветското пространство. Това отсъствие на чувство за регионализъм се усеща в дейността на организацията и самото създаване на организацията е един много сериозен факт, независимо от трудностите, с които се сблъсква".

Как инструментите на организацията способстват развитието на бизнеса - очаквайте във видео материала.