Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Украйна вече е по-сериозен проблем от Сирия

Здравко Попов, дипломат, Светът е бизнес, 27.12.2018

21:00 | 27 декември 2018
Здравко Попов, дипломат. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Здравко Попов, дипломат. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изтеглянето на американските военни части от Сирия предизвика сериозен отзвук, но всъщност Украйна вече е по-голяма заплаха. Това каза Здравко Попов, дипломат, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

"От военна гледна точка по-скоро трябва да се внимава с опитите на малките участници да създават големи конфликти. Те вече са по-рисков фактор. Украйна може да се превърне в сериозен проблем за големите играчи, ако продължи да се държи агресивно в Черноморско-Азовския регион и президентът Петро Порошенко не спре да употребява заплахи като своеобразно политическо оръжие."

Според Попов изтеглянето на американските сили от Сирия се дължи на военно-политически парадигми. Той отбеляза, че решението на президента Доналд Тръмп може да е изненадващо за поддръжниците на идеята, че САЩ трябва да имат постоянно присъствие в кризисни региони.

“Има и друга гледна точка обаче, според която, ако работата е свършена на дадено място, то американска намеса там вече не е наложителна. Факт е, че Ислямска държава е омаломощена до минимум спрямо влиянието си от предните години”.

Гостът добави, че след действията на Щатите обаче може да се стигне и до влошаване на ситуацията в Сирия.

Въпросът с кюрдите в района е важен. Те винаги са разчитали на американската подкрепа. Липсата ѝ може да породи нови проблеми и да ги превърне в жертва на турската военна външна политика”.

Все пак резултатът от изтеглянето на американските военни части от Сирия остава трудно предвидим за момента, посочи Попов.

“Това е едно събитие, което не е едномерно. То ще има развръзки в различни посоки”.

Вижте целия разговор във видео материала.