Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Консерватизмът - едно недоразбрано понятие у нас

Николай Облаков, създател на Консерватор, Светът е бизнес, 05.12.2018 г.

21:00 | 5 декември 2018
Николай Облаков, създател на Консерватор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Облаков, създател на Консерватор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За дясното политическо движение в България се говори от много хора, но малка част от тях го разглеждат извън контекста на сблъсъка между комунизъм и антикомунизъм, който беше актуален у нас през последните 30 години, но вече е изчерпан по същество. Това каза Николай Облаков, създател на “Консерватор”, в предаването “Светът е бизнес ” с водещ Ивайло Лаков.

За това какво е дясно и какво е консервативно трябва да се говори у нас, като се прави паралел между България и останалите държави, в които тези движения са съществували, смята още Облаков.

Консервативната визия има 3 основни черти - християнските ценности, патриотизмът и частната инициатива. Много малка част от тях са приложени законодателно у нас, както и по какъвто и да е начин сред обществото. В момента някои партии превръщат консерватизма в националсоциализъм. В нередки случаи у нас “десни” се наричат хора с откровено леви икономически идеи".

Гостът разказа още, че целта на групата хора, застанала зад “Консерватор”, е воденето на диалог, който да създаде мост между теорията и идеологията на това движение, но основаването на политическа партия в този вид  на групата не е сред нейните приоритети.  

Гледайте видео материал с целия разговор.