Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Азовско море – ядрото на конфликта между Русия и Украйна

Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, Светът е бизнес, 27.11.2018

21:00 | 27 ноември 2018
Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Напрежението между Русия и Украйна не е породено скоро. Събитията от последните дни са поредна и много по-сериозна стъпка от ескалацията на конфликта между тях. Същината му е геостратегическа и тя е желанието на Русия да превърне Азовско море в свое. Това мнение изрази Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Преди анексията на Крим Русия и Украйна владееха приблизително равни участъци от брега на Азовско море. Към момента Украйна владее само 300 км от иначе близо 1500-километровата брегова линия. Русия цели да ограничи икономическата активност на Украйна, да блокира ключови за нея големи пристанища и да използва рибните ресурси на морето“.

Димитров посочи, че другият повод за напрежението между двете страни са и предстоящите избори в Украйна и желанието на настоящия президент Петро Порошенко да активизира електората си.

Според госта двете страни търсят различни успехи в развитието на конфликта и в реакцията на международната общност.

„По-голяма част от международната общност не признава Крим и териториалните води около него за руски. За Москва може да се счита, че е успех, ако САЩ и Европейският съюз (ЕС) призоват и двете страни за деескалация. Това ще значи, че те са поставени на една плоскост в този конфликт и че имат равна вина. Украйна обаче цели международната общност да обвини Русия и САЩ и ЕС да наложат нови санкции заради усиленото военно присъствие на страната в Азовско море“.