Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Българският турист е все по-перспективен за Сърбия

Пламен Матеев, бивш търговски представител на България в Сърбия, Светът е бизнес, 23.10.2018

22:00 | 23 октомври 2018
Пламен Матеев, дългогодишен български икономически дипломат в българското посолство в Сърбия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Пламен Матеев, дългогодишен български икономически дипломат в българското посолство в Сърбия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Сърбия гледа към българските туристи като към все по-перспективни и с увеличаващ се брой. Това каза Пламен Матеев, бивш търговски представител на България в Сърбия, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

„Динамиката на двустранните отношения между България и Сърбия извървя труден път. Голямо предимство даде свободният визов режим. Така моментално огромно количество сръбски туристи започна да посещава нашите планински и морски курорти. Сърбия вече значително насърчава местните селски организации и старите национални обичаи. Изглежда това е привлекателно за българските туристи, защото броят им значително се увеличава“.

Матеев отбеляза и развитието на инфраструктурата – изграждането на магистралата край Цариброд, която ще позволи да има цялостен път от българската граница до Белград, както и създаването на гранично-контролната и разпределителна гара в Цариброд преди около 10 години, която е обща за двете страни и така се намаля времето за прехвърляне на стоки и капитали от едната в другата държава.

„Тази точка даде една възможност за бързо преминаване на нашите стоки както към Сърбия, така и към Централна и Западна Европа. Само за няколко години след откриването на общата гара много голяма част от българските компании започнаха да работят и в икономическата зона в Пирот. Откриха се много нови възможности за българския бизнес и за българската икономика“.

Вижте целия разговор във видео материала.