Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Как изглежда Армения след идването на власт на Николо Пашинян?

Вартануш Топакбашян, гл. ред. на изданието "Ереван", Светът е бизнес, 10.08.2018

22:00 | 10 август 2018
Вартануш Топакбашян, гл. ред. на изданието "Ереван", Светът е бизнес, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Вартануш Топакбашян, гл. ред. на изданието "Ереван", Светът е бизнес, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Арменците гледат с огромен позитивизъм на случващото се в страната и свалянето от власт на президента Серж Саркисян. Кредитът на новия премиер на Армения Николо Пашинян е огромен. Това каза Вартануш Топакбашян, гл. ред. на изданието "Ереван", в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Гостът посочи, че т. нар. „карабахски клан“, който управляваше страната от две десетилетия, е диктувал изцяло събитията и процесите в Армения, допускайки наличието на много нередности.

„Огромни злоупотреби са допуснати от хора от този клан. Вероятно голяма част от арменците не са имали точна представа за сериозните мащаби, в които се е случвало ограбването на страната“.

Топакбашян каза, че Пашинян няма парламентарна група в момента. Целите му за предсрочни парламентарни и президентски избори гостът определи като опит за печелене на мнозинство в парламента.

„Пашинян трябва да направи всичко възможно в тази насока, въпреки че започват да се появяват амбиции от няколко политически сили за консолидация“.

За икономиката в Армения журналистът посочи, че миналата година е отбелязала ръст. Според нея този ръст може да се превърне в тенденция и да продължи и тази, стига страната да се справи с корупцията.

Тя добави, че към момента министър-председателят на страната търси варианти за развитие на бизнеса там и насърчаване на инвеститорския интерес, за разлика от предходните управляващи, търсещи начини за получаване на финансова помощ отвън.

„Пашинян апелира към арменците извън страната да се върнат в Армения, да могат да разработят бизнеса си при равни условия, нещо, което беше невъзможно до момента, и да инвестират в страната. Пашинян не търси помощи, а варианти за работни места и предпоставки за икономическо развитие. Той акцентира върху развитието на селското стопанство, туризма и технологичния сектор“.

Топакбашян коментира и промяната в отбранителната политика на Армения. Тя посочи, че се работи много за създаването на една изцяло нова военна стратегия, а чрез кредита на страната от Русия тя е финализирано и въоръжаването си.

Според госта за Русия най-важен е мирът в Кавказ и той надделява над финансовия интерес на страната да продава оръжия.

Вижте повече във видео материала с целия разговор.