Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

И образованите българи вярват в конспирации

Димитър Ганев, изследователски център Тренд, Светът е бизнес, 05.04.2018

22:00 | 5 април 2018
Снимка: Free images
Снимка: Free images

40% от българите вярват в съществуването на тайно общество, което управлява света. В това вярват както хора с основно образование, така и с висше. Така Димитър Ганев от изследователски център "Тренд" коментира проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа" в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

„По принцип университетът трябва да бъде институцията, която въвежда някакви научни стандарти и обучава хората да разсъждават за света през научните обяснения. Но това, което виждаме в изследването, е, че този механизъм не сработва. Няма никакво значение дали си с висше или основно образование. Процентът на хората, които вярват в конспирации, в свръхестествени способности и т.н., не е различен в различните групи“.

Според него огромна част от конспиративните теории са медиен продукт, защото са нещо е продаваемо.

„На първо място трябва да имаме предвид следното. Общества, които стоят зад кулисите имат влияние върху политическите решения, съществуват. Но те не са някакви тайни общества. Когато се съберат шефовете на най-големите банки, които оперират в целия сват и когато проведат среща съответно с някой държавен ръководител, е съвършено нормално той да се съобрази с определени техни искания. Или когато мениджърите на технологичните компании натискат в някаква посока да се случи някакво действие или да не се случи, те също имат влияние, но не са тайни общества“.

Защо множество българи вярват на пророчества?