Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

И Каталуния, и Великобритания ще осъзнаят колко пагубно е да си извън ЕС

Борислав Мавров, Европейски институт, Светът е бизнес, 12.10.2017

21:30 | 12 октомври 2017
Борислав Мавров, Европейски институт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Борислав Мавров, Европейски институт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всякакви сепаратистки движения национализми са много опасни, защото намират своето горива не само отвътре, но и от външни сили. Те са сериозна заплаха за ЕС. Това каза програмният директор на Европейския институт Борислав Мавров в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Според него известно време нещата ще останат неопределени, защото и реакцията на правителството в Мадрид, и начина, по който се организира референдума, всъщност показват, че „нещата са много чупливи“.

„И двете страни си дадоха ясна сметка, че всяка една лоша преценка ще доведе до пагубни последици. Както за Каталуния, така и за самата Испания. И двете страни при един твърд сценарий ще се окажат много губещи“.

Мавров смята, че постепенно ще се намали напрежението и няма да се случи нищо в близките седмици или месеци.

„Но оттук нататък пътят към реформи в Конституцията ще бъде отворен (това е съгласие, което бе постигнато между двете основни партии в Мадрид) - ще се търси някакво преформатиране на разпоредбите, касаещи автономните области в Конституцията".

По думите му формално Брезит и Каталуния са несъпоставими процеси, но ако трябва да се направи паралел все пак, последиците ще включват много бързо изтрезвяване, което ще се случи при хипотеза, че Катаулния обяви независимост и се отдели от Испания.

Ще осъзнаят колко пагубно е да си извън ЕС, допълни той.

„Не трябва да има никакво съмнение. А и самият Юнкер каза, че ще се придържа към доктрината, че никоя страна, която е обявила независимост в противоречие с конституционните разпоредби на страната, от която се е отделила, не може да се надява, че ще се върне в ЕС“.