Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Европа загуби икономическата битка с Китай, вкарването на митата е безсмислено

Илия Левков, председател на Индустриален клъстер "Електромобили", „Светът е бизнес“, 14.06.2024г.

21:05 | 14 юни 2024
Автор: Антония Косева

Налагането на митата върху китайските електромобили, внасяни в Европа, създава сложна ситуация в световната икономика. Напредването на технологиите ни позволява да сме по-природосъобразни, но таксите и данъците, които се налагат от държавите отказват потребителите. Забелязва се спад в продажбите в световен мащаб. За правилната употреба на превозните средства трябва и стабилна инфраструктура, която да улесни шофьорите. Тези теми обсъди Илия Левков, председател на Индустриален клъстер "Електромобили", в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Преди няколко дни излезе предложението за налагане на мита от страна на ЕС върху китайските електромобили, които се внасят на континента. Това създаде динамична ситуацията в световната икономика. Спекулации за това какъв ще бъде отговорът на Китай и как те ще се справят с тази ситуация, също не липсваха. Една от спекулативните вариации беше локализиране на производството в Европа, но при всички случай едно е сигурно – митата стигат до 48%, което ще откаже много потенциални бъдещи купувачи. Председателят на Индустриален клъстер "Електромобили" обясни също, че налагането на митата е ненужна мярка, за да се накаже напредничавостта на китайските инженери.

„Китай по-нищо не отстъпва на Европа по качеството на електромобилите“ – каза Илия Левков. Той коментира също, че Европа ще загуби икономическата война срещу Европа след това си решение.

В продажбата на модерните превозни средства, обаче, се забелязват осезаеми спадове, което притеснява много производители. След противоречиви изказвания по въпроса дали наистина електрическите автомобили са бъдещето или по-скоро няма да издържат още дълго, спадът разклаща позитивните мнение. Някои експерти смятат, че това е временен феномен, но други твърдят, че това ще се задържи като пазарна тенденция, заради някои големи минуси като липсата на добра инфраструктура.

Изграждането на стабилна и удобна електромрежа, която да е ефикасна за потребителите липсва на много места не само в страната, но и в Европа. Статистките показват, че в България има достатъчно електрически станции за зареждане на глава на броя автомобили. За да се използват активно извън града, обаче, трябва да се направят повече места, в които хората да могат да презареждат автомобилите си по главните пътища и магистрали.

Ще съборят ли наложените мита пазара на електромобили в Европа? Как се изгражда добре функционираща инфраструктура? Какво е бъдещето на индустрията? Ще продължаваме ли да разглеждаме спадове на продажбите?

Целия коментар гледайте във видеото.
Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.