Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Владимир Чуков: Сирия отново ще бъде плацдарм на сблъсъка между Иран и Израел

Владимир Чуков, арабист, в "Светът е бизнес", 23.04.2024

21:00 | 23 април 2024
Обновен: 21:30 | 23 април 2024
Автор: Галина Маринова

Политически послания, а не военни атаки, наблюдавахме през последните дни в Близкия изток при размяната на удари между Израел и Иран. Едва ли ще има продължение на тази размяна на удари по същата схема, но Сирия е пред тях. Това каза Владимир Чуков, арабист, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

САЩ заздравяват ПВО отбраната на техните бази, има нови доставки на оръжия от Северен Ирак и това са неща, които ние вече сме виждали нееднократно. Сирия просто ще бъде плацдарма, нито Израел, нито Иран, каза Чуков. "Сирия ще продължи да бъде арена на сблъсък между тези две сили. Като ще има, според мен, и атака на американските бази от страна на прошиитски милиции". 

"И от двете страни - и Иран, и Израел - имаха желание да демонстрират техническо превъзходство. И двете страни има какво да анализират по пропуските, които направиха". 

Относно очакванията за бъдещите ходове на американската политика в региона гостът каза: "В момента имате две Америки - един Джо Байдън, стопанин на Белия дом и в същото време един опозиционен лидер, който много плътно му диша във врата. (...) В момента хората, които официално посещават Вашингтон, се отбиват първо във Флорида". 

"Защо се деблокира помощта за Украйна. Там беше Дейвид Камеран. Той отиде и каза директно на Тръмп: "Ти не харесваш Зеленски, но ако Путин победи, това ще има много силен резонанс и в Близкия Изток. Това е глътка въздух за иранците, това е глътка въздух за китайците, това е глътка въздух и за Ким Чен Ун в Северна Корея".

За това беше отпусната ключовата помощ за Украйна - по-скоро не за Украйна, а против Иран, Китай, подчерта Чуков. "Доналд Тръмп има различен поглед за тези четири невралгични точки. Той гледа през очилата на религията, защото зад него има един огромен евангелистки електорат. В американската преса се появи терминът "християнски националисти" (...), които са силно католицизирани". 

За Тръмп в Украйна има битка между християни, а има един принцип, който нееднократно от партията на Тръмп са подчертавали, че и най-лошия християнин е по-добър от мюсюлманина, каза Чуков. 

Защо българските власти трябва да се вгледа много внимателно в последните избори в Турция и защо процесите, които текат там са изключително важни за България и за ЕС?  Какво блокира европейските въжделения на Турция, поне в близко бъдеще?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.