Иранският лидер се закани да отговори на Израел след смъртоносния удар в Сирия

Според иранските държавни медии при удара в Дамаск късно в понеделник са загинали най-малко седем ирански служители, включително висши военни командири, и е разрушена сградата на консулството

15:25 | 2 април 2024
Автор: Патрик Скайс,Арсалан Шхахла
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Иран се закани да отмъсти на Израел, след като го обвини за смъртоносния въздушен удар по посолството си в Сирия - рядка пряка конфронтация в ескалиращия прокси конфликт между двете страни заради войната в Газа.

Израел "ще бъде наказан. Ще ги накараме да съжаляват за престъплението си", заяви във вторник върховният лидер на Иран, аятолах Али Хаменей, според държавната информационна агенция Islamic Republic News Agency.

Според иранските държавни медии при удара в Дамаск късно в понеделник са загинали най-малко седем ирански служители, включително висши военни командири, и е разрушена сградата на консулството. Израел не потвърди атаката, в съответствие с обичайния си отговор на обвиненията, че е насочен срещу Иран.

Петролът поскъпна до най-високото си ниво от октомври насам заради засиленото геополитическо напрежение и намаляването на доставките от ОПЕК+.

Макар че Израел често е нанасял удари по свързани с Иран цели в Сирия, включително по подозрения за убийства на отделни служители, атаката от понеделник вечерта ще бъде първият случай, в който Израел ще удари директно ирански дипломатически обект. Въздушните удари зачестиха след началото на войната с базираната в Газа "Хамас" - подкрепяна от Иран групировка, която е обявена за терористична организация от САЩ и Европейския съюз.


Въздушен удар по сградата на иранското посолство в Сирия/ Иран обвинява Израел за смъртоносната атака срещу консулството в Дамаск

Сред загиналите е Мохамедреза Захеди, високопоставен генерал, свързан с Корпуса на гвардейците на ислямската революция, който преди това е ръководил силите "Кудс" в Сирия и Ливан.

Подкрепяната от Иран ливанска милиция "Хизбула", която извършва почти ежедневни ракетни атаки срещу Северен Израел, се зарече, че ударът "няма да мине без наказание и отмъщение срещу врага". Тя описва Задехи като "верен приятел", който години наред е работил в подкрепа на групировката.

Среднощна дипломация
В резултат на активна дипломатическа дейност през нощта Министерството на външните работи на Иран привика швейцарския пратеник, който представлява дипломатическите интереси на САЩ в Иран, в 12:45 ч. местно време във вторник.

Външният министър Хосейн Амирабдоллахиан написа в X, че Иран е изпратил на Вашингтон "важно послание" и е подчертал "отговорността на американското правителство" за нападението в понеделник поради подкрепата му за Израел.

Три часа по-късно той обсъди случая по телефона с колегата си в Оман, който преди това е бил посредник между Иран и САЩ.

САЩ са казали на Иран, че не са участвали в удара и не са знаели за него предварително, съобщава Axios, като се позовава на неидентифициран говорител на Съвета за национална сигурност. Израел не е потвърдил удара, в съответствие с обичайния си отговор на подобни обвинения.

Иранската държавна медия Nour News заяви, че САЩ носят "пряка отговорност", независимо дали са знаели за атаката.

Отмъщение
Най-високопоставеният ирански орган по сигурността също проведе заседание късно през нощта, за да обсъди случая. В изявлението се казва, че Висшият съвет за национална сигурност е взел "подходящи решения", без да се уточняват подробности.
Всяко ответно действие ще трябва да бъде преценено спрямо риска от предизвикване на нов израелски контраудар.

През януари Иран изстреля ракети по израелска шпионска база в Северен Ирак в отговор на убийството на друг негов командир в Сирия.